Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 26.


Tapolca- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Olvasóink hétről-hétre elárasztják Ásványi doktort érdekes kutyusukkal kapcsolatos gondjaikkal. Ezen a héten választ kapunk a "Miért idegbeteg fajta a magyar csivava?" és a "Házilag nyírjuk négylábú kedvencünket vagy vigyük kutyakozmetmetikushoz?" kérdésekre.


- Amikor elkezdték tenyészteni a csivavákat, biztos vagyok benne, hogy nem ilyen nervózus /ingerlékeny/, állandóan ugató, nehezebben kezelhető kutyát szerettek volna produkálni belőlük. Kedvező paraméterekkel rendelkezett- karonülő, kistestű, társként bárhol meg lehetett jelenni vele. Emellett- gondolom-, olyan idegrendszert szerettek volna neki kifejleszteni, amely még kezelhetőbbé tette volna. Olyannak, mint egy jópofa díszpárna- leteszed valahova, és ha kell, egy fél napig ott pihen melletted.

cats3_2011.05.25-19.28.47.jpg

Ismerjük a hazai ebtenyésztők ars poetica- ját... nekik aztán teljesen mindegy volt, milyen ebek jönnek világra, hiszen annak idején a csivava nagy slágernek minősült. Nem minőségi szelekciót, hanem mennyiségi kutya szaporítását végezték el.

Visszatérve a fajta paramétereire és tullajdonságaira, a csivava úgynevezett cephalus-szal születnek, amely nem egy normális koponyaméretet jelent. Enyhén vízfejűnek nevezhetjük őket. Ennek következtében az idegrendszer fejlődése és működése sok esetben nem 100 %- os. Nem pusztul el a jószág, csak mürózusabbá válik. Bennük marad a vérvonal, az utódok is ezt a fejformát fogják örökölni.  Ennek következményeként olcsóbban lehetett csak értékesíteni ezt a fajtát, így nem véletlen, hogy el is tudtak szaporodni.

Hazánkban ezt a viselkedést szinte fajtajellegként említhetjük. Nem úgy, mint olaszhonban vagy Németországban. Az utcán a gazdája mellett szedi apró lábait, a kávézóban pedig, rgészen addig plüsskutyának gondoljuk, amíg fizetés után a tulajdonos ölébe nem ugrik.

Nálunk, ha valaki közelít egy csivavához, ingerülten vad ugatásba kezd, mindent elkövetve, hogy felhívja magára a figyelmet. A rendelőben is hasonlóak a tapasztalataink, egy nehezen kezelhető és szocializálható fajtáról beszélünk. A kérdezőnek bizonyára "illemtudó" csivavája van, ezért nem is csodálnám, ha majd kikerekedett szemekkel olvasná a nyilatkozatomat.

A strukturális felépítését látva elmondható, hogy egy gyenge csontozatú, finom izomzatú állatról van szó. Ezek az adottságok nem is tesznek lehetővé komolyabb igénybevételt. A morózus viselkedés egyúttal baleseti forrást is jelent. Nem egy esetben megtörtént már, hogy a vad ugatással egyidőben behátrált a jószág, majd legurult a lépcsőn. Az esés következtében a "piszkafa" lábai nem bírták az ütést és eltörtek.

as2.jpg

Az állatorvosok is komoly "harcot" vívnak a csivavák egy részével, ugyanis egy bűzmirigy nyomás, fogazat-ellenőrzés szinte megoldhatatlan anélkül, hogy a házi kedvenc ne tiltakozna. Mindez a magyar tenyésztési modellnek köszönhető, szép kutya küllemre, de rosszul lett "összerakva".

Félreértések elkerülése végett: vannak ellenpéldák is, fantasztikusan szocializált csivavák, amelyekre méltán büszke a gazdijuk. A Neked tetsző fajta esetében egyúttal a habitusát is kiválasztod. Például egy ideges ember soha nem fog bernáthegyit vagy újfundlandit választani. Sokkal inkább a pörgősek közül /tacskó, csivava, terrierek/ vásárol majd előszeretettel. Nem mindig a fajta határozza meg az idegrendszer állapotát. Sokszor keverék ebek esetében is fellelhetőek ezek a negatív vonások. Nem véletlen, ha ilyen a gazdi is, ha már 10 percig várni kell, járkál föl és alá, káromkodik, mondja a magáét ezerrel... /mosolyog/.

- Házilag nyírjuk négylábú kedvencünket vagy azért van a kutyakozmetikus?

- Itt az esztétikai érzéken van a fő hangsúly. Láttam már komondort és pulit is házilag nyírva, nem sok kellett, hogy sírva ne fakadjak. Birkanyíróval adtak szegény jószágnak, ugyan borzalmasan nézett ki, de ennek ellenére hatékony munkát végeztek. Elérték, hogy a következő évben szép zsinóros szőre lett. Az, hogy ki és mivel nyírja meg a kutyája szőrét, szinte mindegy. Az esztétika már egyéni elbírálás alá esik. A kozmetikus szakember, aki az elvégzett szakmunkáért jogosan kéri az anyagiakat. Döntse el a gazdi, mit is választ.

as1.jpg

Egy fontos dologról még feltétlenül szólnom kell. A jószágot sohasem szabad úgy nyírni, hogy megfogom a levágandó szőrt, felfelé húzom, mert ilyen esetekben sátorszerűen emelkedik ki a bőre, amely hosszúszőrű ebek esetében nagyon vékony. Amennyiben nem találom meg a szőrzet tövét, gyakran előfordul, hogy kicakkozzuk a felületet. Ilyenkor kicsi háromszögeket nyírunk ki a jószág bőréből, amit az elején még csak-csak elvisel, de a következő alkalmakkor már moorgni kezd, rosszabb esetben meg is harapja az elkövetőt. Ezt a negatív emléket memorizálja, majd a követkeő nyírásnál beugrik neki újra... aminek következményeként idegessé válik. Ilyen esetekben keresnek föl bennünk, hogy a siker érdekében nyugtatózzuk be a négylábú családtagot. A rossz emléknek köszönhetően a kutyakozmetikusnál sem viselkedik másképp, megnehezítve a szakember dolgát is.

Amikor mégis rászánjuk magunkat, feltétlenül hajlított élű ollót használjunk. Becsúsztatjuk a vágandó szőrzethez, majd a szerszám végével fokozatosan megszabadítjuk a nem kívánt filces felülettől.

as6.jpg

A nyírógépeket is ajánlom, ezeken cserélhető, de nagyon drága fejeket tudunk cserélgetni. Ezek, ahogy a kérdező is utalt rá, valóban 30 ezer forinttól kezdődnek, de a tulajdonosnak kell mérlegelni, hogy melyik lehetőség éri meg neki. Praktikusabb és kényelmesebb a kutyakozmetikus, ráadásul több részletben fizetjük csak ki azt az összeget, amelyet nyírógép esetében egyben kellene. Ez egyéni döntés!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 68
Tegnapi: 226
Heti: 892
Havi: 2 366
Össz.: 559 702

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyábol nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 26.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »