Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 31.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

as4.jpg

Nem maradunk ezen a héten sem érdekes kérdésekre adott frappáns, szakértői válaszok nélkül. Dr. Ásványi Tamás állatorvostól megtudhatjuk, ártalmas-e a gyümölcs és a zöldség négylábú családtagjainknak, valamint a patella ficamot mennyire kell komolyan venni a gazdiknak?

- A hazánkban forgalmazott gyümölcsök, zöldségek bármelyikét fogyaszthatják házi kedvenceink. Ezekben az esetekben nem a minőséggel, sokkal inkább a mennyiséggel vannak problémák. Arra kell odafigyelnünk, hogy a növényi- és egyéb eredtű táplálékok esetében ne borítsuk föl az egyensúlyt.

Egy példa: kutyusunk diétás étrendjébe ne reszeljünk bele folyamatosan sárgarépát. A látása ugyan javulni fog tőle, de egy bizonyos idő után besárgul. Ennek oka, hogy a sárgarépában sok a színezőanyag, a karotin.

Az egyensúly fenntartása nagyon fontos fontos tényező. Annak idején az egyetemen úgy érzékeltették, hogy képzeljünk el egy fenekére fordított hordót, aminek a felső harmadában, az egyik dongából hiányzik egy darabka. Nos, ezt a hordót, a hiányzó rész miatt soha nem fogod tudni teletölteni, mivel a sérült helyről fiolyamatosan kifolyik a víz.

as1.jpg

Ezek a dongák a kutyában a vitaminok, nyomelemek és a szervezet működéséhez szükséges egyéb anyagokat. Amikor ezek épek, egyensúlyban vannak, föl tudod tölteni a hordót, jelen esetben a jószág szervezetét. Amennyiben hiányzik belőle egy darab, csak egy adott szintig juthat el. Ezért maximálisan oda kell figyelnünk a helyes táplálkozásra. Be kell tartanunk kedvencünknél a megfelelő arányokat.

A sok hüvelyes tápláléktól a jószág sok nitrogént visz be a szervezetébe, ami terheli a veséjét, így jóval többet fog inni, ezáltal vizelni is. A vese egyéb más anyagokat is fog szűrni a szervezetből. Fölborítjuk az eddigi egyensúlyt, ennek következményeként az eb elkezd olyan anyagokat enni, amikhez eddig hozzá sem nyúlt. Festéket, meszet nyalogat a falról, fém ágylábat kezd ízlelgetni, ugyanis ezekben találja meg a hiányzó elemeket.

Sok tulajdonos emlegeti a kálcium fontos szerepét. A kálcium és a foszfor táplálkozási szerepe szorosan összefügg, a csontok szilárdságának fontos tényezői, itt is figyelni kell a bevitt mennyiségre, hogy megfelelő módon be is tudjanak épülni a jószág szervezetébe.

A burgonyáról a legtöbb gazdi már tudja, nem szabad adni a házi kedvencének, mert ballaszthatása van. A keményítőt nem tudja megemészteni, ellenben kialakul nála egy úgynevezett jóllakottság-érzet.

A gyümölcscukor ízét is szereti szinte mindegyik jószág. Ennek is köszönhető, hogy sokkal intenzívebben eszik a gyümölcsöket, de a zöldségek egy részét is előszeretettel fogyasztják. Nem egy olyan kutyusról van tudomásom, amelyik beszabadult a konyhakertbe, majd "learatta" a cukorborsó ültetvény egy részét. Emellett szívesen megkóstolják a dinnyét, káposztát is. Sok táplálék-kiegészítő puffasztott gabonákból áll össze. Ezek elfogadott eledelek szintén, de itt is hangsúlyoznom kell, a mennyiség a domináns tényező.

mollykuti.jpg

Talán sokan nem tudják, hogy a petrezselyem például fényérzékenységet okoz a bőrön, így fordulhat elő, hogy fölég a jószág, ha például hosszabb időn keresztül kapja ezt az eledelt.

Summázva: zöldség és gyümölcs is adható, semmiféle káros hatása nem lesz a kutyára nézve, ha az ésszerűség határain belül és nem egyoldalúan kapja.

- Mit érdemes tudni a patella ficamról?

- Általában a kistestű kutyák esetében /francia buldog, mopsz, csivava, Bichone fajták/ beszélhetünk patella luxációról /ficamról/, amit egyébként már genetikailag is magukban hordoznak. A térdben található térdkalács az ízületi vápából /ízületi vápa- az ízületi fejet befogadó képződmény, melyet csúszós kenőanyag, a "szinoviális" folyadék" borít, csökkentvén a súrlódást- a szerk./ kipattan a mozgás hatására. Amúgy a térdkalácsnak ebben a meghatározott vápában kellene mozogni. Amikor a kutya behajlítja a lábát, a vápából oldalra kipattan, ilyenkor az ízület egy-két lépés erejéig megmerevedik. Olyan is előfordulhat, hogy kis kedvencünk elkezd futni, egyszer csak felkapja a lábát... és ugyan a lendülete még viszi előre, mégis megtörténik az előbb említett dolog. Ezután a patella megint visszailleszkedik az ízületi vápába.

Ennek egyik oka a genetikai jelleg, amikor ebből az amúgy is sekély vápából könnyedén ki tud pattanni a patella. Emellett valamilyen sérülés is érhette. Az sem kizárt, hogy a keresztszalag szakadt el, de ez már egy más betegség- ugyanakkor a térddel mégis összefüggésben van.

as5.jpg

A patella luxáció valóban a kutyák egyik komolyabbnak nevezhető betegsége, de mégsem életbevágóan fontos kezelni, főleg műteni. Amennyiben úgy látjuk, hogy a kistestű eb elboldogul ezekkel a tünetekkel, nem igazán láthatóak a sántítás jelei, valamint nem okoz problémát a mindennapjaiban, nincs komolyabb terhelés alatt, akkor fölöslges a műtéti beavatkozás.

A kollégám is- gondolom-, vizsgálat közben diagnosztizálta a betegséget, észlelte a kezével, hogy a jószág térdkalácsa kiugrik. A tulajdonosok  nagy része nem is tud arról, hogy négylábú családtagjának ilyen jellegű betegsége van.

Amikor mégis fenáll annak az esélye, hogy az adott ízület komolyabban is tud károsodni, akkor valóban érdemes a műtéti beavatkozás. Azt már a gazdának kell eldönteni, hogy javíthat-e a kutya életminőségében az operáció?

Amennyiben műtétre kerül sor, megerősítjük az ízületi tokot és nem engedjük az oldalirányú kipattanást. Nehéz, körülményes műtét, ráadásul hosszú a gyógyulási ideje. A tulajdonosnak pedig anyagilag és időben is komoly áldozatot kell hozni, amíg kedvence fel nem épül.

as6.jpg

Rendelkezésre állnak még ízületjavító táplálék-kiegészítők és vitaminok is, viszont külső segédeszközök nem állnak rendelkezésre.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 106
Tegnapi: 164
Heti: 106
Havi: 1 580
Össz.: 558 916

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 31.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »