Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 28.

Tapolca- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Dr. Ásványi Tamás egyéb okok miatt nem tudott rendelkezésünkre állni, de gondolt azokra, akik minden héten figyelemmel kísérik alapos, minden iglényt kielégítő válaszait az Önök által feltett kérdésekre. Így aztán a honlapján /www.tapolcaallatorvos.hu/ is olvasható hasznos tanácsok egyikét osztjuk meg a műtéttel kapcsolatos tudnivalókról.

as4.jpg

A műtétek kockázata

Az élő szervezeteken elvégzett beavatkozások, különösen az altatásban történő kezelések illetve műtétek fokozott kockázattal járnak a beteg számára. Az altatószerre adott egyedi reakciók néha kiszámíthatatlanok, hiszen ezt számos, az állat egészségi állapotából fakadó tényező befolyásolja, mint pl. a rejtett szívhibák, légzőszervi elváltozások, a vese- és májműködés zavarai, ill. a labilis anyagforgalmi állapotok (pl. a vemhesség, az ellés időszaka).
Mivel minden műtét kockázattal jár, az állatorvos a tulajdonossal azt megbeszéli, majd a tulajdonosnak alá kell írnia egy, a műtétet tudomásul vevő, beleegyező nyilatkozatot. Rendelőnkben maximálisan arra törekszün k, hogy a legbiztonságosabb körülményeket teremtsük meg a műtétre kerülő betegeink számára. Indokolt esetben előzetes vizsgálatokkal igyekszünk felmérni a szívműködés, a máj- és veseműködés állapotát, és az eredményeknek ill. a beteg státuszának megfelelően választjuk ki az optimális altatószer kombinációt.


Műtét előtt


Az altatás kezdeti szakaszában, az ébrenlét és a teljes alvás közti átmeneti fázisban esetenként a központi idegrendszer izgalmi állapotát, izomremegést, hányást tapasztalunk. Emiatt lényeges, hogy az állatot a tervezett műtét előtt 10-12 órával már ne etessü k, és az utolsó 2 órában a vizet is vegyük el előle, minimálisra csökkentve ezzel a hányás, és az esetleges félrenyelés esélyét.
A műtétre vitelkor kedvencünkkel kíméletesen, nyugodtan bánjunk! A gazdi félelme az állatra is átragad, és a stressz, az idegesség olyan anyagok felszabadulását segíti elő a szervezetben, amelyek miatt az alkalmazott bódító- és altatószerek esetleg kevésbé hatékonyak!

as5.jpg


Az altatásról


Az altató- ill. bódítószerek a központi idegrendszerre és egyes izomcsoportokra hatnak. Általában az altatóanyagot vénába adjuk (általában az egyik mellső lábon felületesen futó vénát használjuk), így néhánymásodperc - perc múlva az izmok elernyednek, az állat légzése lelassul. Előfordul, hogy az altatott állapot olyan hirtelen áll be, hogy a vénás injekció beadása után azonnal "összeesik" kedvencünk. A mély alvás kialakulásáig azonban még ez után is időre van szükség.
A másik lehetőség az altatószer bejuttatására a hátsó combizomzatba adott injekcó. Ez a módszer alkalmazható a nehezebben kezelhető állatoknál is. Ilyenkor a bódulási folyamat meghosszabbodik, akár 10-15 percet is igénybe vehet.
Mély altatással járó műtétek esetén minden betegbe a műtéti előkészítés során tartós vénakanült ültetünk (ez egy kis tefloncső, amelyen át szükség esetén további anyagok juttathatók közvetlenül a vénába). A beavatkozás alatt folyamatosan cseppinfúziót kap az állat.
Az állat szeme az alvás alatt végig nyitva marad, ezért a szaruhártya könnyen kiszáradhat. Ennek elkerülésére a hosszabb műtéteknél műkönnyet, ill. szemkenőcsöt kap a páciens.


Az ébredés


Az állat a műtét után az altatás jellegétől, fajtától, kortól, általános állapottól függően 2-24 órán belül ébred fel teljesen. Az ébredezési periódusban a beteg dülöngélhet, gyakran a rövid izgalmi periódusban dobálhatja ismagát, mozgási nehézség, és esetleg többszöri hányás jelentkezhet. A teljes felébredésig, kérjük, tartsák az állatot nyugodt, csendes, szobahőmérsékletű, száraz helyen!
Az alvó állatot kizárólag a padlószinten helyezze el, és mindenképpen tegyen alá egy több rétegre haj togatott takarót, vagy párnát! Az első etetés és itatás mindig az adott utasításnak megfelelően történjen, általában 10-12 órával a műtét után. Erre azért van szükség, hogy az altatásból még csak ébredező állat nehogy félrenyelje a felkínált eledelt vagy vizet.

as6.jpg


Hazaszállítás


Műtét után az állatot általában még alvó állapotban viszi haza a gazdi. Kisebb mértékű, rövidebb beavatkozások esetén olyan szert alkalmazunk, melynek hatását utólag ki tudjuk kapcsolni, azaz ébresztő injekciót adunk. Ezekben az esetekben a páciens 10-15 percen belül majdnem teljesmértékben felébred, így elkerüljük az ébredezés során fellépő veszélyeket, és az állat pórázon is hazamehet, bár ilyenkor is érdemes gondoskodni az autóval történő hazaszállításáról.
Az alvó kutyát, macskát oldalán fekve, nyakát kinyújtva szállítsuk (inkább lógjon a feje, minthogy egy szűk helyre betuszkolva esetleg elzárjuk a légutakat), így elkerülhetjük a fulladás veszélyét.


Műtét után


Utókezelésként minden esetben antibiotikumos kezelést és fájdalomcsillapítást alkalmazunk, a műtét esetleges szeptikus szövődményeinek és a postoperációs stressz előfordulásának csökkentésére. Ezeket már a műtét alatt vagy közvetlenül utána injekció formájában beadjuk. A kezelés folytatását az adott esetnek megfelelően egyeztetjük a tulajdonossal. Általában másnap, vagy a műtétet követő harmadnap visszarendeljük a beteget, és ekkor az állapotának ellenőrzése mellett megkapja a további injekciókat. Indokolt esetben, nehezen szállítható állatnál lehetőség van a kúra otthoni, tablettákkal történő befejezésére is.
A műtéti sebek védelmére mindig használják a javasolt védőgallért!! Az állatok gyakran a sebgyógyulás későbbi szakaszában (néhány nap elteltével), a viszkető érzés fellépésekor kezdik el vakarni, nyalogatni a sebet. Ez utóbbi amellett, hogy a szájüregben élő baktériumokkal való fertőződésre ad lehetőséget, még a sebszélek egymástól való eltávolítása révén akadályozza is a gyógyulást. Az elhúzódó sebgyógyulás jobban terheli az immunrendszert, és a seb helye is csúnyább marad.

13-18.23.29_2011.01.20-18.22.44_2011.02.16-19.08.26_2011.05.19-21.53.09.jpg
A műtétet követő 24 órában az állatot tartsuk nyugodt körülmények között! Ha lábra tud állni, esetleg vigyük rövid sétára, hogy ne maga alá ürítsen. A lábadozás időszakában kerüljük a hosszabb, megerőltető sétát, és a gyerekekkel való játszást.
A sebből a műtét napján, esetleg még másnap vöröses savó szivároghat, ez nem jelent problémát. Ha azonban ez túlzottan nagy mértékű, vagy erős vérzés jelentkezik, mindenképpen konzultálni kell az állatorvossal. A varratok kiszedésére a műtétet követő 7-10. napon kerül sor, nehezen gyógyuló sebek esetén ez tovább tolódhat. A beavatkozás nem jár különösebb fájdalommal, csak az agresszív állatot kell hozzá bódítani.
A műtét során alkalmazott gyógyszerekmellékhatásaként, ill. a fájdalom jeleként előfordul, hogy a betegnek nincs étvágya. Erről mindenképpen beszélni kell az állatorvossal, hogy az állat mihamarabb erőre kapjon a gyógyuláshoz. A műtét utáni időszakban mindig kímélő, nem zsíros, nem fűszeres, jó tápértékű, könnyen emészthető eleséget kell kínálni. Inkább több alkalommal, de egyszerre keveset kapjon kedvencünk, hogy ne terheljük a gyomrát. Létezik kifejezetten erre a célra kifejlesztett, teljes értékű, folyékony állagú, könnyen felszívódó és emészthető táp (lásd diétás tápok).


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 243
Tegnapi: 226
Heti: 1 067
Havi: 2 541
Össz.: 559 877

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 28.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »