Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

A repülő finnek nyomában

3 nap, 22 szakasz, 314 versenykilométer, 10 világbajnoki pont. Ez Turán Friciék mérlege a Finn Rally után


A finn pályák messze földön híresek arról, hogy aki nem vigyáz, az hatalmasat repül. És aki vigyáz, az is. A különbség mégis óriási, hiszen aki egy kicsit elszámolja magát, rögtön a fenyőerdő hűvösében gondolkozhat azon, hol is rontotta el. Turán Frigyes és Zsiros Gábor, a Synergon Turán Motorsport párosa ötös osztályzattal járta ki a finn ugróiskolát, a Ford Fiesta S2000 pedig derekasan állta a sarat.

latvala1.jpg

„Alapvetően fantasztikusan jók a finn pályák, a murvához képest kiemelkedő, majdnem aszfalt minőségűek. Ami igazán nehéz benne, hogy rengeteg olyan szakasz van, amikor nem lehet látni, hogy hová megy az út. Bízni kell az itinerben és a navigátorban, és maximálisan koncentrálni. Fizikailag nem visel meg egy nagyobb ugrató, a navigátornak nehezebb. A leérkezés pillanata előtt ki kell fújni a levegőt, és nagyon nehéz így folyamatosan beszélni. A WRC-ben 40-50 méteres repülések is voltak, nálunk 30-32 méter volt a maximum. Nem ez a nehéz, hanem elhinni és bízni abban, hogy mi van a bukkanó mögött. Sokat számít a tapasztalat egy-egy nehezebb kanyarkombinációnál. Nagyon változatosak a szakaszok, ezért át kell állni fejben. A végére már elenyésző különbséggel tudtuk tartani a tempót. Nagyon szép értéke van az ötödik helynek." - mondta Turán Frigyes.

Aki még nem ugratott ekkorát az nehezen tudja elképzelni. Amikor arról mesélünk, hogy 30-35 métert repülünk, az emberek meglepődnek, hiszen ez egy tízemeletes ház mérete. Még jó, hogy nekünk hosszában kell megtennünk ezt a távot 1,5 - 2 méteres magasságban. 140- 150-es tempónál egyszer csak vége van az útnak és eldob. Az autónk nagyon jól viseli, ilyenkor 70 centiméterre nyúlik ki a rugós tag és tompítja a leérkezést. Az egyik gyorsaságin volt egy ugrás, ami alatt beszéltem és beszorult a levegő a leérkezéskor. Pár másodpercig nem tudtam megszólalni. Utána nagyon figyeltem, hogy a leérkezés előtt kifújjam a levegőt. Hamar alkalmazkodtunk, és egy idő után már vártuk az ugratókat!" -egészítette ki Zsiros Gábor navigátor.

De hogyan vélekednek a finn világbajnokság ugratóiról a nemzetközi WRC mezőny élvonalában?

latvala2.jpg

„Azt hiszem, kétféle versenyző van: az egyik, aki lelassít és próbál a földön maradni, a másik padlóig nyomja, és csak repül. Én a másodikba tartozom, odalépek, aztán repülök, amekkorát csak tudok." nyilatkozta Mikko Hirvonen, aki tavaly az év bukását mutatta be a trükkös finn pályán.

„Muszáj mindig ugratnod, de nem túl magasra, mert attól nem fogsz gyorsulni, tehát meg kell találni az egyensúlyt." - közelítette meg a problémát Jari Matti Latvala.

Akárhogy is, a Finn Rally varázsához hozzá tartoznak a nehéz ugratók, és bármennyire technikás a pálya, a versenyzők pont ettől imádják. Turán Friciék legközelebb már tapasztaltan indulhatnak ezen a futamon. Ne feledjük, új versenyzőként is ötödik helyre hozták be a Fordot!


Facebook rajongói oldal:

http://hu-hu.facebook.com/pages/Turán-Motorsport/43559203328


Összefoglaló videó a Finn Rally-ról: http://www.youtube.com/watch?v=MiEIxPpJAIE


Fotó: mikkohirvonen.com, latvalamotorsport.com, Szántó Frigyes,


Forrás: Klein Péter- Just Creative
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 55
Tegnapi: 226
Heti: 879
Havi: 2 353
Össz.: 559 689

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Hírek- A repülő finnek nyomában
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »