Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- Mint minden esztendőben, városunk idén is méltóképpen emlékezett meg az 1849. október 6- án történt eseményekre a Katonai Emlékparkban megtartott rendezvényen.

arad1.jpg

A város elöljáróit, vendégeket és megjelent emlékező polgárokat elsőként Kovács Melinda moderátor köszöntötte, majd a Himnusz hangjai után Kapy Izabella, a Tapolcai Általános Iskola Batsányi János Tagintézményének pedagógusa mondott ünnepi beszédet.

"- 1849. október 6- án tizenöt kivégzést hajtottak végre Magyarországon. Aradon reggel fél 6- kor agyonlőtték Kiss Ernő honvéd altábornyagyot, Dessewffy Arisztid és Schweidel József vezérőrnagyot, valamint Lázár Vilmos alezredest. 6 és 7 óra között felakasztották Poeltenberg Ernő lovagot, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westenburg Károly gróf, Aulich Lajos, Damjanich János és Vécsey Károly gróf tábornokokat.

Pesten reggel 7 órakor Fekete Imre kóspallagi földművessel végeztek, este 6 órakor pedig agyonlőtték Batthyány Lajos grófot, az első független és felelős magyar kormány miniszterelnökét"- emlékezett a szónok, majd az 1848- as forradalom kitörésének miértjére adott választ, ezt követően szólt magáról október hatodika tragédiájáról is: "- Október 6- ika nem egy nap, hanem örök tragikus magyar dátum. Sirathatjuk ezen a napon Szent László király vitézeit, IV. Béla király lovagjait, akik a haza és a művelt nyugat védelmében haltak hősi halált. Ide tartoznak a nándorfehérvári diadal keresztes vitézei, Hunyadi János és Kapisztrán daliái, Mohács elhullott 24 ezer magyarja..."

A hosszas felsorolást követően rámutatott a "csodálatos" 1848 márciusának eseményire, annak jelentőségére, ami által hazánk "elindulhatott a polgári fejlődés útján".

Szólt a szabadságharc bukásáról, amelynek következményeként 157 hazafi esett áldozatul, sokan pedig emigrálni kényszerültek.

arad3.jpg

Ünnepi beszéde végén szólt a ma vértanúiról: "- Magyar vértanúk élnek és senyvednek a kis országban, ott a trianoni határokon túl, és itt, ebben a kis országban, olyanok, akik nem zúgolódnak a napról-napra növekvő megpróbáltatások, nehézségek miatt, hanem készek megcsorbítani saját érdekeiket, hogyha ezzel a hazának javát szolgálhatják... A kötelességen, a parancson túl vállalt áldozat, odaadás, lemondás, munka, hitvallás, szenvedés avat valakit hőssé, vértanúvá."

A szónoklat után a Tapolcai Általános Iskola Batsányi János Tagintézmény 8.a osztályos tanulóinak múltidéző, színvonalas előadása következett, majd a Veszprém Megyei Közgyűlés, Tapolca Város Önkormányzata, pártok, valamint civil szervezetek és polgárok helyezték el a kegyelet koszorúit és virágait.

arad2.jpg

arad5.jpg

A Tapolcai Általános Iskola Batsányi János Tagintézmény 8.a osztályos tanulói adtak megindítóan színvonalas emlékműsort.

arad6.jpg

A kegyelet koszorúit- többek közt- elhelyezték /balról-jobbra/: a Veszprém Megyei Közgyűlés, az MSZP helyi szervezete, a Tapolcai Városszépítő Egyesület és a Jobbik Magyarországért Párt képviselői is.

arad4.jpg

Juhász Gyula: Vértanúink

1918. október 6.

A föld alól, a magyar föld alól
A vértanúk szent lelke földalol:

E nagy napon, hol emlék s béke leng,
A bús bitókra hittel nézzetek!

Hittel, reménnyel, mert most kél a nap,
Minden napoknál szebb és szabadabb!

A nap, melyért mi vérben esve el,
Nyugodtan haltunk ama reggelen.

Szemünk nem látta, lelkünk látta csak,
Hisz onnan jönnek mind e sugarak;

Hisz onnan árad, új világ felett,
Szentháromságunk, mely jövőt teremt:

Szabadság minden népnek, aki él
S halni tudott egy megváltó hitér,

Egyenlőség, hogy Ember ne legyen
Mások szabad prédája, becstelen.

Testvériség, mely át világokon
Kézt fog a kézbe, hisz mind, mind rokon.

Ó magyarok, ti élő magyarok,
A halhatatlan élet úgy ragyog

Rátok, ha az egekbe lobogón
Igazság leng a lobogótokon,

Az Igazság, mely tegnap még halott,
Világ bírájaként föltámadott.

A népek szent szövetségébe ti
Úgy lépjetek, mint Kossuth népei.

A föld alól, a magyar föld alól
A vértanúk szent lelke így dalol.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 168
Tegnapi: 145
Heti: 313
Havi: 3 350
Össz.: 565 353

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Hírek- Tapolca méltóképpen emlékezett az aradi vértanúkra
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »