Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- 2011. augusztus 30.- Faragó Miklós tűzzománc alkotása /"Engedjétek hozzám a kisdedeket!"/ egy esztendeig díszeleg a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában- egy sikeres pályázatnak köszönhetően, amely az Apáczai Kiadó hirdetett meg második alkalommal.

Ahogy azt lapunknak Csák Enikő, az intézmény igazgató-helyettese elmondta, tavaly még nem, idén azonban pályáztak- sikerrel. Ennek köszönhető, hogy egy évig iskolájukat diszíti a magyar származású, de Liechtensteinben élő művész tűzzománc képe.

A kiállítás a Himnusz közös éneklésével kezdődött, majd Németh Imréné intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket. A következő percekben Esztergályos Jenő, az Apáczai Kiadó ügyvezető igazgatója szólt a megjelentekhez, bevezetőjében visszanyúlt a múltba. Egészen 1016- ig, ugyanis ekkor nyílt meg Szent Márton hegyén /Pannonhalma/ az első hazai iskola. 

nrk1.jpg

Kiemelte, hogy azóta is az eszmesiség lengi át- főleg- az egyházi iskolákat. Pál apostol sorait idézte, miszerint: "Szeretet az élet", amely az intézmény falai között is tapasztalható.

Rámutatott, hogy sok szülő éppen ezekbe az egyházi iskolákba szeretné beiartni gyermekét, amely nem véletlen- rend uralkodik a folyóson, osztálytermekben, fejekben és lelkekben egyaránt.

nrk2.jpg

Szólt a tűzzománc alkotásról, amelyet a cég huszadik évfordulóján mutattak be a fővárosi Hungexpo G-pavilonjában, ahol 3200 pedagógus, tankönyvszerző, kolléga és barát gyűlt össze, majd ezt követően írták ki a pályázatot. Maga a mű egy biblikus gondolattól vezérelt, egy Jézus- i mondat születte: "Engedjétek hozzám a kisdedeket!"

A névadó Apáczai Csere János öröklrvényű gondolatai után Széchenyi Istvántól is idézett: "Azokért élünk, akit szeretünk, azokért akik igaznak tartanak. A jövőnek élünk, a szépért s jóért, amit tehetünk."

Beszéde végén egy norvég vesret olvasott föl /A bölcsesség iskolája/.

nrk3.jpg

Csák Enikő igazgató-helyettes a képzőművész munkásságát, életútját ismertette a jelenlévőkkel, majd az alkotás leleplezése után Földi István plébános, lelki igazgató meg is áldotta azt.

nrk4.jpg

A rendezvény fényét Ménes Maja Réka szavalata és az iskola pedagógus- tanuló énekkarának előadása emelte.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 264
Tegnapi: 226
Heti: 1 088
Havi: 2 562
Össz.: 559 898

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: "Szeretet az élet"- egy sikeres pályázat margójára
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »