Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 34.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Házi kedvencünk higiéniájára is ügyelnünk kell, de ezt is túlzásba lehet vinni? A gyakori, samponos fürdetéstől minden bizonnyal. Másik kérdezőnk attól tart, hogy kutyusának sérve van. Valóban az?

Dr. Ásványi Tamás készségesen válaszolt ezekre a kérdésekre is.

as7.jpg

- Négylábú családtagjaink fürdetését csak akkor szoktuk javasolni, ha az állapota indokolttá teszi /összekeni a szőrzetét, erős szagot áraszt, vagy elváltozások vannak a bőrén/. Egyébként nem szükséges a fürdetés, mert a kutyák bundájának van egy tisztító mechanizmusa, ahol az állat és a szőrzet is elvégzi a maga dolgát. Ráadásul a bőrnek és a szőrzetnek is van egy természetes faggyúrétege, amely az első védelmi vonal a külső környezeti ártalmakkal szemben. Amennyiben lemossuk minden héten ezt az anyagot, a jószág szervezete úgy reagálja le, hogy még többet kell termelnie.

Másfelől minden fürdetés után el is veszíti a természetes védekező képességét, valamint ezáltal sokkal könnyebben elkaphat bármilyen allergiás megbetegedést, ha samponnal mossuk. Más a helyzet, ha "csak" tiszta vízben fürdetjük, ezt napi rendszerességgel, akár többször is megismételhetjük. Ennek magyarázata, hogy annak idején a természetben ők is ezt tették, ha szükségét érezték- ily' módon szabadulva meg- például- az élősködőktől. A másik, ők a tudomány mai állása szerint képtelenek még arra, hogy a marketből TESCO gazdaságos sampont vásároljanak  maguknak /hosszan mosolyog... de én is!/.

as6.jpg

Ne felejtsük el, ezek a szerek kemikáliák, nem tesznek jót a jószág bőrének, szőrének. Fürdetés után ez a felület selymes tapintásúvá válik, amitől megnyugszik a gazdi, nem úgy a kutya bőre.... ő gondolkodóba esik, vajon miért tették ezt vele?

A védekezés egyik módja ebben az esetben, hogy kipirul a bőr, majd elkezd viszketni. A gazdik elkezdenek töprengeni, mitől lehet, hiszen nemrég fürdették a jószágot. A viszketés után következik a száraz szebórea, ami abból áll, hogy megjelenik a korpa. A bőrön, a szőr tövében jelennek meg, az ember hajában is olykor látható korpához hasonlít. Jön az újabb lépcsőfok, amikor a kutyus kínjában vagy a szájával elkezdi nyalogatni, vagy a lábával vakarni- ennek következtében jönnek elő a bakteriális bőrgyulladások és vele a többi betegség is felütheti a fejét.

Lényeg: kutyánkat tiszta vízben napi rendszerességgel és akár többször is lehet fürdetni- samponos vízben csak indokolt esetben, illetve 3 hónapos időközönként.

Amúgy is rengeteg olyan anyag található a lakásban, ami irritálja házi kedvencünket, ilyen többek közt a birkabőr, gyapjútakaró, ezek sok esetben kontakt-ekcémát okozhatnak. Figyeljünk oda ezekre a dolgokra is! Vászonnal, pamuttal takarjuk le a fekvőhelyüket, ezekre nem allergiásak a kutyák.

- A másik tulajdonos kutyája miatt aggódik, mert a borda alatt dudort tapintott ki, valamint vért is hányt a kedvence. Kérdése: lehet, hogy sérv?

as4.jpg

- A sérvnek is megvannak a rá jellemző tünetei, de attól, hogy a borda alatt dudort érzékelt a gazdi, közel sem biztos... sőt, véleményem szerint mechanikai sérülésről van szó.

Ez alatt azt értem, mint amikor átpréseli magát két kerítéselem között, ilyenkor negsérül a bőr alatti kötőszövet, esetleg be is vérezhet. Aztán érhette sérülés oldalról, a bordaív mellett- ezek mind okozhattak olyan jellegű elváltozást, amire a kérdező is utalt... sőt, véres hányás is jelentkezhetett.

Való igaz, lehet sérv is, de nagyon kicsi a valószínűsége, hogy kifelé mutatkozó sérv lenne. A bordaközi ív átszakadásához rettenetesen nagy fizikai erő kell, ez pedig általában bordatöréssel jár együtt. A mellkast és a hasüreget elválasztó rekeszizom sérve megint csak nem lehet, mert az megint más jellegű tüneteket produkál.

Mechanikai sérülésnek van a legnagyobb esélye, amely alatt vérömleny keletkezett, aminek idővel föl kell szívódni, a kitapintott dudornak pedig csökkenni kell. A jelenlegi hóropogásszerű, puha tapintásból átalakul keményebb csomóvá.

as10.jpg

A hányásnak és az akkut tüneteknek idővel meg kell szűnni, a jószág mellkasának szűkülése és tágulása meghatározott keretek közt dolgozik.  Ilyen esetekben először a lágyszövetek sérülnek  és csak utána a bordák. Hiába mozgékony, ügyes, rugalmas egy kutya, ők is sérülékenyek, paramétereik behatároltak.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 173
Tegnapi: 145
Heti: 318
Havi: 3 355
Össz.: 565 358

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 34.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »