Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 24.

 

Tapolca- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

as2.jpg

Nagy örömünkre rövid szünet után, ismét válaszol az Önök által feltett „kutyás" kérdésekre dr. Ásványi Tamás, városunk egyik legnépszerűbb, nem utolsósorban legjobb állatorvosa.

E heti kérdéseink: a Norbi Update biztosan nem, de akkor mi segíthet elhízott mopszunkon? Emellett választ kapunk arra is, miért nem szabad természetes vizeinkben kutyát fürdetnünk?

- A túlsúlyos kutya, legyen mopszról, vagy egyéb más fajtáról is szó, komoly probléma... de a megoldás az esetek többségében a gazdik kezében van.

Mopsz esetében külön gond, hogy alapjaiban is több defektussal /hiba, fogyatékosság/ jönnek világra. Töppedt orrocskája következtében a nyílások nem olyan hosszúak és átmérőjűek, hogy könnyedén beengedjék a levegőt a szervezetbe. Ráadásul a garat és a szájpadlás kiképzése a töppedt orrából adódóan komolyan akadályozza a beáramló levegő útját.

Egy egészséges, fiatal és normál testsúlyú mopsz esetében is előfordul, hogy nem jut be elegendő mennyiségű oxigén a szervezetébe. Ilyenkor krákog, befullad, sőt fáradékonyabbá is válik. Az ő esetükben halmazati probléma a gégefedő görcs, amely ennek a fajtának jellemző jelensége. Lényege, hogy a légzőjáratot lezárja a gégefedő, azért, hogy a táplálék ne juthasson a légcsőbe. A gégefedő a görcs következtében szelepként csapódik fel a légcsőre, így a jószág nem kap levegőt. Ennek következtében a kutya el is ájulhat, aminek következményeként a görcs elenged, majd kinyílik a gégefedő. Ekkor halljuk és látjuk, hogy a kutyánk egy hirtelen, mély légzéssel rendezi az állapotát.

mollykuti.jpg

Nem véletlenül ajánlják, ajánljuk, hogy csak az vegyen mopszot, aki meg is tudja óvni az időjárás viszontagságaitól. Ezen belül- lehetőleg-, ne kelljen lépcsőznie emeletről-emeletre, hiszen a komolyabb terhelést sem bírja a már említett okok miatt.

A testsúly is kardinális kérdés. Tudott dolog, hogy az elhízás a keringésre, a belső elválasztású szervekre, azok működésére igen rossz hatással van. Megterheli az ízületeket, a szívet, ennek okán a tüdőt és vesét... így együttesen előhozzák azt az állapotot, aminek következtében a kutyus fáradékonyabbá válik, könnyebben megbetegszik.

Nem kézzel fogható betegségről van szó, ugyanakkor a kutya általános működésében hiba keletkezik, ezért produkálja ezeket a tüneteket. Pl. a hirtelen hasmenés az adott stresszhelyzet következménye.

Mi a megoldás? Házi kedvencünk anatómiai szerkezetén nem tudunk változtatni, így alkotta meg az Isten. Azonban, ha tudatosan és megfelelően csökkentjük a súlyukat, megkönnyíthetjük további életüket.

A légutak nyálkahártyáinak ödémáját is lehet csökkenteni, hiszen az amúgy is rosszul „összerakott" légzőjárat így kitágítható. Kapkodó levegő vétel esetében kiszárad az orr és száj nyálkahártyája, amire a szervezet úgy reagál, hogy megduzzasztja azt. Folyadékot visz oda, majd még hab is képződik, ezeket el kell tűntetni, hogy megkönnyítsük a légzést.

Amennyiben vissza tudjuk korlátozni, a probléma szép lassan megszűnik. A nehéz légzést, horkolást orrcseppekkel tudjuk korrigálni.

A súlyukkal kapcsolatban fontos: semmiképpen ne vessük őket drasztikus fogyókúra alá! Több év alatt „rápakolt" fölösleget ne akarjunk 1 hónap alatt eltűntetni, ily' módon látványos, de akár végzetessé válható sikert elérni!

vilag-legkoverebb-mopsza.jpg

Ahhoz, hogy a sokak által ismert jojó-effektus /alacsony energia felvétel mellett is hamar visszaépül fogyókúrát követően/, el kell határozni, hogy mennyi idő alatt /pl. fél év/ fogyasztom vissza a kedvencemet az ideális súlyára.

A „nasi" alapjáraton TILOS, ahogy a házi maradékot is illik elfelejteni! Be kell tartani a napi egyszeri étkezést, olyan táppal és mennyiséggel, ami a fogyókúrához szükséges. Ezt a tápos zsák oldalán a gyártó feltünteti.

Tudni kell, hogy jószágunkon negatív jelek is mutatkoznak majd, hiszen nem érti, miért vonták meg tőle az eddigi adagot. Idegesebbé, rombolóbbá válhat, nyüszítésével hangot is adhat a nemtetszésének. Ez ne rettentsen vissza bennünket, mert egy idő után abba fogja hagyni, hiszen az anyagcseréje átáll a kisebb energia-bevitelre, elkezdi fogyasztani a saját energia-tartalékait. Lassan vissza fog állni az eredeti súlyára.

Az esetek 80 %-ban az ideális testsúly visszaállításával a jószág egyéb jellegű problémája is rendeződni szokott.

A leghatékonyabb fogyasztó eledelek az úgynevezett light tápok. Lényege, hogy a táplálék megemésztése több energiát vesz el a szervezettől, mint amennyit bevisz. Például 10 dkg táplálék esetében a bevitt mennyiség 1500 MJ, annak megemésztéséhez a kedvencemnek 2000 MJ-ra lesz szüksége.

Azért is hasznos, mert ásványi anyagokra, nyomelemekre szüksége van a szervezetnek, ugyanakkor a saját energia-raktárából kénytelen elvonni ahhoz, hogy fogyni tudjon. Ezeknek a light tápoknak megvan a jótékony hatásuk, magas a rosttartalma, ebből kifolyólag a kutyának állandó teltség-érzete lesz. Ízviláguk nem a legjobb, de a hatásuk igen!

Ne feledjük: kutyánk iránti szeretetünket nem fölösleges kalóriákban mérjük!


- Egy másik gazdi azért méltatlankodik, mert sokan szóvá tették, hogy házi kedvencét természetes vízben fürdeti, pedig tisztább, mint sok ember!

- /mosolyog.../ Mióta világ a világ, mindig is két táborra oszlottak az emberek-fehérek és feketék, dohányosok és ellenzőik, kutyabarátok és olyanok, akik képtelenek elviselni őket.

as3.jpg

Közöttük azóta is- sajnos-, antagonisztikusak az ellentétek, amit az olvasó reakciója is alátámaszt. Nehéz megfelelő választ adni, inkább jómagam is a tényekre hagyatkozom.

Az új Balaton-törvény kimondja, hogy semmilyen állatot /nem csak kutyát/ nem szabad fürdetni- sem a strandon, sem egyéb vízparti területen. Ez az év 365 napjára vonatkozik. Akik ezt megszegik, komoly bírsággal kell számolniuk, ami több tízezer forintot jelent.

A tiltásnak szakmai szempontból az a magyarázata, hogy például egyre több kutyán láthatunk kullancs elleni nyakörvet. Ezeknek a hatóanyaga nagyon veszélyes az élővizekre, azok élővilágára. A kioldódó anyag a halakra, kétéltűekre csak nyomokban megjelenve is komoly mérgező hatást fejtenek ki. Az pedig kivitelezhetetlen, hogy minden gazdit rábírjanak arra, vagy éppen ellenőrizzenek is, hogy fürdetés előtt távolítsa el a jószágról a nyakörvet.

A másik tiltó ok: ott ahol ember fürdik, vagy a strandon pihen, semmi keresnivalója a kutyának. Gondoljunk csak bele, hogy egy kisgyermek játék közben „felfedez" egy nagy adag „kutyagumit"... Ön sem örülne az esetleges következményeknek, saját hozzátartozója esetében...

Más dolog, hogy az Olvasónak is igazat adok abban, hogy sok jószág higiénikusabb körülmények között van tartva, mint néhány embertársunk.

as7.jpg

A bányatavakban, egyéb vizekben való fürdetésről megint csak az ottani szabályok, vagy szokások szerint kell cselekednünk.

A kutya fürdetés jó és hasznos dolog- hűti a jószág testét, tisztítja a belekerült szennyeződéseket, sőt! Sokszor láthatunk olyat, hogy négylábú kedvencünk egy darab fával a szájában úszik, eközben az „albérlő" bolhák fejvesztve menekülnek az „alkalmi tutajra". Miután megtörtént, a jószágsorsára hagyja a fadarabot, rajta az élősködőkkel. Az esetek többségében a kutya szinte teljesen bolhamentessé válik.

A fürdetésnél, itatásnál is figyelnünk kell, ugyanis ilyenkor könnyen megfázhat ebünk. Amikor a levegő hőmérséklete 30-40 fok körül mozog, a jószág, pedig belegázol a 20-25 fokos bányatóba, vagy saját medencéjébe, rettentő az őt ért hőkülönbség. Ennek következménye lehet a mandulagyulladás, aminek kísérő tünete a krákogó, köhécselő hang, vagy a „recsegő" ugatás. Nem ajánlom a slagból való itatást és az ezzel történő „tusolást" sem.

as6.jpg

Ideális állapotnak javasolnám, hogy a kutyáknak is jó lenne elkülöníteni adott helyet, ahova ember nem megy fürdeni. A Balaton vízminősége elbírná. A hazai jogalkotás ezt nem engedélyezi, így törvénytisztelő állampolgárként el kell fogadnunk azt, ami van. Legyen magatartásunk jogkövető, nem hinném, hogy bármelyik kutyatulajdonosnak megér több tízezer forintos bírságot, hogy természetes élővízben fürdette a kedvencét.


Világ legkövérebb mopsza fotó:

http://szobacirkalo.blog.hu/2011/06/13/a_vilag_legkoverebb_mopsza 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 157
Tegnapi: 145
Heti: 302
Havi: 3 339
Össz.: 565 342

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna, inkább házikedvenc 24.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »