Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca-2011. október 17.-  "A haza bölcse"- ezen a napon látta meg a napvilágot Söjtörön 208 esztendővel ezelőtt. Rá emlékeztek a róla elnevezett és őt ábrázoló domborműnél.


Kovács Melinda moderátor bevezető gondolatai után Hangodi László történész ünnepi beszéde következett.

df1.jpg

Egészen az ősökig visszanyúlt történelmi időutazásában- a XVII. század közepéig, a Zala vármegyei Zsitkóc faluba kalauzolva a megjelenteket, ahol 1665-ben nemesi rangot kapott Deák Mihály és Péter. Majd attól minden leszármazott rendelkezett ezzel a joggal.

Részletesen taglalta Deák Ferenc életútját, "éberelméjű" diákéveitől a sikeres vizsgáin át a szolgálatba állásáig, majd utalt országgyűlési követként szerzett érdemeire is.

df2.jpg

Sokat dolgozott a Polgári Törvénykönyv tervezetén, nem érdemtelenül lett az első felelős magyar kormányban az igazságügyi tárca felelőse.

A szónok kiemelte, hogy "az 1850- es évektől hazánk emblematikus figurájává vált." Mint utalt rá- két szót jelölt meg fő irányvonalként életében- "becsület és kötelesség".

Emlékező gondolatai végén kitért a Kiegyezésben végzett munkájára, a monarchia jelentőségéről, végül érintette Deák Ferenc tapolcai kötődését is.

df4.jpg

Hangodi László tartalmas, színvonalas történelmi áttekintése után a Tapolcai Általános Iskola Batsányi János Tagintézmény diákjai adtak elő kulturális műsort, majd az emlékezés koszorúit helyezték el "a haza bölcse"-nek domborművénél.

df3.jpg

df5.jpg

df6.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 143
Tegnapi: 145
Heti: 288
Havi: 3 325
Össz.: 565 328

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Hírek- 208 éve született Deák Ferenc- emlékünnepség Tapolcán
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »