Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Díszkivilágításba öltözik a Parlament


Az Országház ma bejelentette, hogy augusztus 20-án új fényekkel emelik ki az épület szépségét.

Budapest ékkövének új fényeiről az 1990-ben megalakult Lisys Fényrendszer Zrt. gondoskodik, melynek nevéhez számos világítási siker és szakmai elismerés kapcsolódik. A cég tevékenysége átfogja a különféle világítási és hangosítási berendezések létrehozásának minden területét, és felöleli az ezzel kapcsolatos összes mérnöki munkát, mégpedig világszínvonalon.

A cég filozófiája szerint úgy kell magas műszaki színvonalú, minél értékesebb világítási és hangosítási létesítményeket megépíteni, hogy az lehetővé tegye a hosszú távú garanciavállalást, így a vevő megbízhatóan működő berendezést működtethessen. Ennek garantálása főleg akkor érhető el, ha a cég komplett munkát vállalhat, azaz a tervezéstől kezdve a kulcsrakész átadásig minden munkafolyamatot kezelhet." - nyilatkozta Deme László igazgató.

par1.jpg

Az Országház Duna-felőli oldalának világítása jelenleg csupán a kupola, valamint a fontosabb oszlopsorok kiemelésére korlátozódik fémhalogén-lámpás fehér fénnyel. Az épület homlokzatának és tetőzetének nagy része sötétbe burkolózik, így az éjszakai látvány sokkal szegényesebb a nappalinál. A Dunán hajózók, vagy a túlpartról szemlélődők számára az élmény visszafogott a benne rejlő lehetőségekhez képest. A Lisys Fényrendszer szakemberei azonban megtalálták a módját, hogy Budapest legszebb épületét szemet gyönyörködtető éjszakai látványossággá varázsolják.

Minden homlokzat és tetőzeti elem meleg-sárga nátriumlámpás egyenrangú díszkivilágítást kap. A világítás kialakítása lépcsőzetes elrendezéssel történik, melyet az épület elé telepített vagy süllyesztett, oszlopokra és a homlokzatra szerelt, illetve a tetőzeten elhelyezett lámpatestek alkotnak, és az erkélyekre felszerelt lámpatestek egészítenek ki. Ez a rendszer az Országház egészét egyenrangúan láttatja, kiemelve annak építészeti nagyszerűségét. A próbavilágítások már lezajlottak, melyek során a szakemberek megállapíthatták a lehető legszebb hatás eléréséhez szükséges szögeket. A pontos tervezés azt is lehetővé teszi, hogy a keresztbevilágítások elkerülésével a fényszennyezést is csökkentsék. A modern, magas fényhasznosítású és energiatakarékos világítótestek hosszú élettartamot és barátságos fényt ígérnek.

A Parlament díszkivilágítása tolakodás és hivalkodás nélkül simul bele a panorámába, miközben az épület eddig rejtett csodáit is kiemeli. Budapest új látványossága nem csak a turisták csalogatására szolgál, hanem a város olyan jellegzetességévé válik, amelyre mindannyian teljes joggal büszkék lehetünk. Már csak néhány nap és a „Haza Háza" ünnepélyes keretek között felveszi a régen megérdemelt fény-köntösét.

A Lisys Fényrendszer Zrt Budapest esti panorámaképét eddig is alapjaiban határozta meg. Egyik legkiemelkedőbb munkája a tíz évvel ezelőtt épült Budavári Palota díszvilágítása, mely berendezés azóta is az ország ilyen jellegű legnagyobb létesítménye, és amely a Duna-parti látkép meghatározó eleme. A legmodernebb technológiának és a Lisys szakembereinek köszönhetően a palota eddig soha meg nem világított szárnyai, várfalai és belső udvarai is előtérbe kerültek.

par2.jpg

Szemet gyönyörködtető látvány a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház épületeinek éjszakai együttes képe is. A lépcsőzetesen felépített, de statikus világítású színház és a dinamikus, színváltós világítással rendelkező palota esti megjelenítése, amellett, hogy kiemeli az épületek karaktereit, mégis olyan összhangot teremt, mely a sötétben - sokak véleménye szerint - a nappali látványnál sokkal izgalmasabbá teszi az épületegyüttest.

A Lisys szakembereinek gondos munkáját dicséri a Szabadság - híd egyedülálló megvilágítása, amely olyan rangos elismerést eredményezett fővárosunk számára, mint az Auroralia-díj. Ezzel Budapest számos európai város pályázatát utasította maga mögé. A függőleges tartók szüntelenül változó fény-árnyék játékát a hosszanti övek felfelé ívelő vonala követi, hogy aztán a két kapuzat együttesen lenyűgöző látványán pihenjen meg tekintetünk. Ezért a csodálatos látványért közel 900 világítótest felel, melyből 654 vonalas kialakítású LED-es lámpatest.

A cég magas nívójú projektjei közül nem maradhat ki az Erzsébet-híd díszkivilágítása sem, ahol a legnagyobb kihívást a tartókábelek láttatása jelentette, továbbá az kitétel, hogy a világítás kialakítása ne hasonlítson a többi budapesti hídnál alkalmazott módszerre. Számtalan próbavilágítást követően megtalálták a legjobb megoldást, melyben ma is minden éjszaka gyönyörködhetünk.

A Lisys-nek köszönhető a Szépművészeti Múzeum főhomlokzatának méltóságteljes fénybe öltöztetése és a Millenniumi emlékmű mindenki számára feledhetetlen esti látványa is. Az előbbi meleg sárga nátriumlámpás és a semleges fehér fémhalogén-lámpás fények művészi keveréke méltó a hely szelleméhez, kiemelve az épület nyugodt neoklasszicista stílusát, míg az utóbbi az emlékmű főbb érdekességeit hidegebb érzetet keltő fehér színű spot kiemelésekkel hangsúlyozza.

A cég teljes palettájának felsorolása több kötetre való terjedelmet tenne ki. Utcák, terek, szobrok, stadionok, színházak, múzeumok és szállodák mind magukon hordozzák a Lisys „kézjegyét".

A vállalat büszke minden új munkájára és olyan alkotásoknak tekinti a megépült berendezéseket, melyek csak a kreatív gondolkodás eredményeként születhettek. A legnagyobb elismerést persze az jelenti, amikor a helyiek vagy az oda látogatók elégedettek e világításokkal. Ilyen sikert jelenthet például az, amit már sokan átélhettek. A Gellérthegyre érkező buszból kiszálló japán turistacsoport látva fővárosunk esti panorámáját, tapsban tört ki.

Mindezek fényében bizton állíthatjuk, hogy Budapest éjszakai látképének új csodája, a Parlament épületének díszvilágítása a lehető legjobb kezekbe került. Az eredményre már nem kell sokáig várnunk, hiszen Országházunk új fényei augusztus 20-án gyúlnak ki.

Forrás: Biár Gabi- Just Creative


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 242
Tegnapi: 226
Heti: 1 066
Havi: 2 540
Össz.: 559 876

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Hírek- Díszkivilágításba öltözik a Parlament
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »