Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- Kétségtelen, hogy a pihenés, kikapcsolódás és a kulturális rendezvények dömpingjének időszaka a nyár... de miért ne lehetne megtenni- legalább egy hétvége erejéig- ősszel is? Ifj. Mezőssy Zoltán (MZ/X Kereskedelmi Kft.) úgy gondolta, hagyományteremtő szándékkal és kellő összefogással megrendezi(k) az I.  Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivált- október 7-9- ike között a méltán népszerű Malom-tó környékén.

 mz1a.jpg

- Az általad is említett rendezvényt azért is álmodtam, álmodtuk meg, mert szeretnénk, ha a festői szépségű, mediterrán hangulatot árasztó Malom-tó partján ősszel is tudnánk kedveskedni a tapolcai és környékbeli polgároknak, valamint az idelátogatóknak. Adott ez a kristálytiszta vízű tavunk... abban sok-sok hal. Volt nekünk a hetvenes évek végétől egészen 1991- ig az országban egyedülálló pisztrángtenyészetünk, Tapolcától mindössze néhány km- re. Farkas Imre mesélt a rendezvényünk szempontjából nagyon fontos múltbéli kötődésről. Annak idején- éves szinten- mintegy 250 tonna pisztrángot tenyésztettek, ennek döntő többségét export célra. A bauxitbányászat megszűnésével a karsztvíz is elapadt, aminek következtében a pisztrángtelep is megszűnt. A halfajta azért beszerezhető ma is, a Déi elkerő út mellett ma is működik egy ilyen tenyészet.

179625_147577685300129_100001436945974_276929_3578180_n.jpg

Mivel régebben a Viszló-patakban is rengeteg pisztráng volt, hamar horgászparadicsommá vált, így aztán nem túlzás, amikor úgy fogalmazunk, hogy városunkban van múltja ennek a halfajtának. Innen jött az ötlet, hogy szervezzünk- rendezzünk egy pisztrángfesztivált. Azt is sokan tudják, hogy településünk borkereskedő város volt, komoly hagyományokkal rendelkeztünk ezen a téren is. A Leszner családnak sok köszönhető, felvirágoztatták a helyi borkereskedelmet. Emellett régi és szép pincerendszerek is találhatók a város több pontján is. Vulkánikus hegyeink lankáin elismert, testes borokat palackoznak, ezért került a hal mellé a bor. Viccesen fogalmazva: A hal amúgy is úszni kíván. Nos, ezen a rendezvényen minden hal megteheti ezt, miután valaki elfogyasztotta!

Sok érdeklődőt, vendéget várunk. Sikerült megnyernünk a Hunguest Hotel szállodalánc illetékeseit, így ők is támogatnak bennünk, országos honlapjukon is hirdetik a rendezvényünket, valamint egy hétvégi csomag keretében ki is ajánlják /Hotel Pelion- Tapolca/. Az ő vendégeiket és a város lakóit is egy kisvonattal szeretnénk szállítani- fúvószenekari, gólyalábas körítéssel kísérjük őket a programok helyszínére.

229794_200519976672566_100001436945974_552284_8388068_n.jpg

- Bőség kosara, ami a rendezvényeket illeti.

- Örülök, ha Te is így látod /mosolyog/. Pénetk délután kezdődik az egész hétvégét betöltöltő rendezvények sora. Szerettünk volna egy „nagy durranással” csalogatni a közönséget, ezért esett a választásunk az egyre népszerűbb Magna Cum Laude együttesre. Szombaton elsősorban a gyermekeknek kedveskedünk, koncertekkel, de lesz Haribo gyermeksziget is. Este a lágyabb jazz műfaj jeles képviselői zenélnek, ami mellett minden bizonnyal jól fog esni egy pohárka gyöngyöző nedű, vagy gasztronómaiai finomság... esetleg pisztráng /nevet/!

Vasárnap újra a gyerekeké a főszerep, először a „Halra Magyar! Halra Bor!” rajzpályázat eredményhirdetésére kerül sor, utána koncertek, majd jöhet a pisztráng, a bor, a beszélgetés, a szórakozás.

- Tapolcán a gasztrónómia szegmensében a Mezőssy név fémjelnek számít. Mégis... jelen esetben rendezvényszervezőnek sem lennél utolsó!

- Köszönöm, de el kell mondanom, hogy ez is egyfajta csapatmunka. Mindenki pozitívan állt a dologhoz, két okból is.

Egyfelől látták, hogy van jövője a rendezvénynek, másrészről hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára a helyi Pisztráng- és Borfesztivált.

mz2.jpg

Tapolca Város Önkormányzata maximálisan az ügy mellé állt, ahogy a Tapolca Kft., a Tamási Áron M.K. dolgozói is segítenek az első perctől fogva.

A gasztronómiai vonalat társammal, a Tóparti Étterem vezetőjével- Végh Tamással igazgatjuk. A környező cégeknek is köszönetemet fejezem ki a lap hasábjain keresztül is, parnerek voltak ennek a nagy költségvetésű rendezvénynek a minél magasabb színvonalúvá tételében. A Malom-tó felső részére tervezzük a gasztronómiai dolgokat, a koncerteket pedig a jól bevált Víziszínpadra. Az Alsó-tó egyik felén a borpavilonok, házi kecskesajt, sonka és egyéb finomságok, a másikon pedig a népművészeti, kézműves kirakodóvásár kapna helyet.

166850_147591258632105_100001436945974_276960_3087065_n.jpg

- A jazz nagyon igényes műfaj, de egy abszolút kisebb réteg zenei irámyzata.

- Igyekszünk úgy szervezni a zenei vonalat, hogy legyenek igényes, nagyobb tömegeket vonzó koncertek, emellett a lágyabb, szintén igényes műfaj is legyen képviselve. A jazz és a blues is megfelel ennek a kritériumnak. A műfajon belül jómagam is inkább csak a smooth /sima, "emészthető"/ jazz felé orientálódom, komoly rajongátáboruk van, és a rádiók is leadják több számukat is.

- Bizonyára ez az első nekifutás még a tesztelés éve. lesz A visszajelzések után várható-e majd strukturális változás?

- Valóban a próba éve lesz. Meglátjuk, mennyire jönnek be az elképzeléseink. Lehet, hogy jövőre változtatásokra lesz majd szükség, de előfordulhat, hogy valami pluszt hozzá kell még tennünk... mi mindent el fogunk követni, hogy sikeresek legyenek a programok.

A kultúrát is beleszőttük egy halászati kiállítás erejéig. Ebben az Aranypart Zrt. lesz a segítsünkre, a tárlat anyagát ők fogják biztosítani. A jövőt illetően akár filmvetítés, beszélgetés elől sem zárkózunk majd el. Hajlandóak vagyunk és leszünk a közönség igényeihez igazodni.

mz3.jpg

- Októberben még rapszodikusabb lehet a természet. Van „B” terv?

- Már most álmatlam éjszakáim vannak, ugyanis a rendezvény sikere az időjáráson is múlik. Amúgy létezik a „B” terv. A Fő téren a Szentháromság szobornál fogjuk lezárni az adott szakaszt, és egy nagy rendezvénysátorban fognak zajlani az események, ahova mindenkit sok szeretettel várunk!


A részletes program /forrás: www.pisztrangfesztival.hu/

318905_218246591563270_214890121898917_567073_440050871_n.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 140
Tegnapi: 164
Heti: 140
Havi: 1 614
Össz.: 558 950

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Érdekesség- I. Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál- Interjú ifj. Mezőssy Zoltánnal
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »