Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

"Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az ego nem te vagy. Az egot a társadalom találta ki; ezzel csapnak be, hogy nyugodtan játszadozhass tovább vele, mint valami játékszerrel, és soha ne gondolkozz el azon, hogy mi is a valóság. Ezért mondom folyton, hogy amíg nem szabadulsz meg az egódtól, addig képtelen leszel megismerni önmagadat"- olvasható a nagy indiai misztikus- Osho egyik könyvében, melynek címe: Az ego könyve. Ebből a művéből fogunk kiemelt részleteket közölni Önöknek az elkövetkezendő hetekben.

ego.jpg


"Ne törődj a tökéletességgel! Felejtsd el a "tökéletesség" szót! ne akarj tökéletes lenni, gondolj inkább arra, hogy lehetsz teljes! A teljesség egy másik dimenzióba vezet el.

Ez az én tanításom: légy teljes, és felejtsd el a tökéletességet! Bármit is teszel, add bele a szívedet és a lelked! Csináld totálisan- ne tökéletesen, de teljes erőbedobással! Hogy mi a különbség? Ha dühös, egy perfekcionista azt mondja: "Ez nem jó így. Ne dühöngj! Egy tökéletes ember soha nem dühös." Ez persze marhaság- hiszen tudjuk, hogy olykor még Jézus is kijött a sodrából. Nagyon dühös volt a régi vallásra, a rabbikra. Egyszer annyira dühbe gurult, hogy ostorral kiűzte a kufárokat a templomból. Torka szakadtából üvöltött velük. A haragja olyan intenzív, olyan szenvedélyes volt, hogy mindenki megrémült tőle. Nem véletlenül feszítette keresztre a saját népe. Igazi lázadás élt benne.

Ne feledd, egy perfekcionista azt mondja majd: Ne dühöngj! De akkor mit tudsz tenni? Nyilván elfojtod a haragodat, lenyeled a dühödet, ez pedig szépen lassan méreggé változik a lelked mélyén. Elnyomni elnyomhatod, de mélyen legbelül egyre dühösebb leszel, és ez nagyon veszélyes. A düh olyan, mint az időnként felvillanó fény- megvan a maga szerepe, a maga szépsége, a maga emberiessége. Aki soha nem dühös, egy idő után gerinctelenné és gyagyává lesz. Egy olyan ember, aki nem tud haragudni, szeretni sem lesz képes, hiszen mindkettőhöz szenvedély kell- méghozzá ugyanaz a szenvedély. Aki nem tud gyűlölni, az nem tud szeretni sem: ez a kettő érzés ugyanis együtt jár. Az ilyen ember szeretete mindig hideg marad. És ne feledd: a forró harag sokkal jobb, mint a hideg szeretet. Az legalább emberi- van benne intenzitás, van benne élet és lélegzik.

Akiből kivész a szenvedély, az elnehezül, kiszárad és végül meghal... az egész élete dühös lesz. Nem adja ki magából ezt a dühöt, inkább újra és újra elfojtja. A harag így aztán egyre több rétegben rakodik rá a lelkére, végül már ki se látszik majd belőle. Nézd csak meg az úgynevezett mahátmákat és a szenteket. Azok mind ilyen haragemberek. Azt hiszik, kordában tartják a haragjukat, de mi a fenét lehet kezdeni a kordában tartott haraggal? Csak lenyelni lehet! És akkor mi lesz vele? Az a harag a te részed, ott marad benned, csak épp nem tudod kiadni magadból.

Abban a pillanatban, hogy kiadod a mérgedet, meg is szabadulsz tőle. Utána újra képes leszel az együttérzésre: ahogy elvonul a vihar, a harag után újra érezheted a szeretet csendjét. Ennek is megvan a maga ritmusa: a gyűlöletet követi a szeretet, a haragot az együttérzés. Ha az egyiket megtagadod, eltűnik a másik is. A dolog iróniája pedig abban rejlik, hogy amiről azt hiszed, magad mögött hagytad, azt valójában csak lenyelted. A belső rendszered részévé válik. Egyszerűen csak dühös leszel- de most már minden ok nélkül. A dühöd teljesen irracionális lesz. Megjelenik majd a szemeidben, a szomorúságodba, a búskomorságodban, a komolyságodban. Képtelen leszel ünnepelni az életet.

Amikor azt mondom, váltsd a tökéletesség iránti vágyadat a teljességre törekvéssel, úgy értem, hogy ha dühös vagy, légy totálisan dühös, add át magad a haragnak, légy te magad a harag! Ennek is megvan a maga szépsége. A világ sokkal csodálatosabb lehetne, ha a haragot, a dühöt is, mint az emberi természet részét fogadnánk el. A düh pusztán az élet megannyi polaritásának egyik oldala. Nincs kelet nyugat nélkül,nincs éjszaka nappal nélkül, és nincsen nyár sem tél nélkül.

Az életet a maga teljességében, a ritmusával, az ellentéteivel együtt kell elfogadnunk." /Osho: Az ego könyve- 73-75.o./

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 265
Tegnapi: 226
Heti: 1 089
Havi: 2 563
Össz.: 559 899

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Osho: Az ego könyve 5.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »