Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- Szeptember 16-22- ike között rendezik hazánkban is az Európai Autómentes Nap és Mobilitási Hét rendezvényeit. A jubileumi /10./ kampányban számos Önkormányzat, köztük a tapolcai is aktívan vesz részt. A megnyitó programokat megtisztelte jelenlétével Mészáros Imre is, aki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium- Európai Autómentes Nap és Mobilitási Hét koordinátora. Őt kérdeztük a részletekről.

 meszarosimre.jpg

- A rendezvénysorozathoz évről-évre több település csatlakozik, kezdetben csak néhány, mára már száz körüli a résztvevő Önkormányzatok száma. Sokan közülük jobbára az Európai Autómentes Napra helyezik a hangsúlyt, de vannak olyan települések is- mint például Tapolca-, ahol teljes, egy hetes programsorozat zajlik.

2002- ben javasolta az európai koordináció, hogy ne csak az Európai Autómentes Napot tartsák meg a résztvevők, hanem bővítsék ki tematikusan, több napon át tartó rendezvényekkel. Ezek közül szerepel a közösségi közlekedés, kerékpározás, gyaloglás, bevásárlással kapcsolatos utazás is fókuszba kerül, de az egészséges élet és a mozgás is frekventált témái, szegmensei a rendezvénysorozatnak.

Minden évben egy jelmondattal állnak elő a szervezők, ami idén az „Alternative Mobility”, azaz Alternatív Mobilitás lett. Ez frappáns, szabad fordításban hazánkban így hangzik: „Közlekedj ÖKOsan!”

Figyelnünk kell egymásra, óvnunk kell településünket, környezetünket és a természetet.

har5.jpg

Tapolca jó példával járt és jár elől, aminek ékes bizonyítéka az a rendezvény, ami az Európai Mobilitási Hét égisze alatt szerveztek és ezúttal is rengeteg érdeklődőt vonzott. Külön öröm, hogy a város Fő utcája lett a forgalom elől elzárva, az emberek a szórakozás mellett megtapasztalhatják, mi a lényege a „Közlekedj ÖKOsan!” idei kampánynak.

Az európai koordináció részéről pozitív üzenet volt, hogy a rendezvénysorozat megszervezése mellett az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözte, és a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára is felhívta a figyelmet, teret adva a kerékpározásnak, gyaloglásnak. Emellett nem titkolt célunk, hogy hosszútávú pozitív következményei legyenek a rendezvénysorozatnak.

Vagyis ne merüljön feledésbe már másnap, miről is szólt a történet, hanem akár egyénileg vagy önkormányzati szinten tevőlegesen is járuljunk hozzá a sikerhez.

Ennek szintén egyik szép példáját szolgáltatta az Önök városa, a hozzáállás eredményeként a szellemiséget a gyakorlati megvalósítás is követte és ez a folyamat a jövőben is működni fog... esetünkben a már elkészült és a leendő Dobó tér-Tapolca közötti kerékpárút a példa, de komoly előrelépés az akadálymentesítés és a járdaszegélyek süllyesztése is.

Elindult egyfajta szemléletváltás, amihez a város vezetése- parnerként- hatékonyan járul hozzá.

har1.jpg

- Az ÖKOs közlekedést érdemes időben a fiatalokba súlykolni!

- Igen... az egyik fő célcsoportot ők alkotják. Jó példaként említhetem sokadszor is Tapolcát, ahol nem csak a kicsiket, hanem- akár- a huszonéveseket is képesek bevonni a programokba a szervezők. Az itt élők is „vevők” erre, szívesebben ülnek ki kávézni, fagyizni olyan helyre, ahol nem kell a benzingőzt belélegezniük.

- Városunk extrém példával is élen jár. Szép Norbert képzőművész csatlakozva a rendezvénysorozathoz, veterán motorokat állított ki a saját ötletéből megvalósult City Galériában, ahova sok motoros hozta el féltve őrzött kétkerekűjét.

har9.jpg

- Csak megerősíteni tudom, valóban minden évben nagyon színvonalas programokat szerveznek ebben a kedves városban. Nem tagadom, valahol a szívem csücske lett Tapolca, minden alkalommal szívesen jövök ide. Amit az Európai Mobilitási Hét jegyében tesz a város- példaértékű! Köszönet ezért a szervezőknek és külön is Gerencsér Barbara rendezvényszervezőnek.

- A koordinátor élete ilyenkor bizonyára sűrű programokkal tarkított.

- Így van. Szeptember 17-18- ika a fővárosban autómentes hétvége, az Andrássy korzón találhatnak meg bennünk az érdeklődök a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Új Széchenyi Terv közös pavilonjában.

Szeptember 20- án már egy rajz-, fotó- és családi pályázat eredményhirdetésére vagyok hivatalos, ott is a „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondattal kapcsolatban vártunk rajzokat, fotókat és családi kreatív ötletek termékeit.

- Az illetékes koordinátor is ÖKOsan éli mindennapjait?

- A hétköznapokban kerékpárral, illetve a HÉV szolgáltatását is igénybe veszem, de van, hogy a kettőt kombinálom, mivel egy 20 km- es szakaszról van szó. Természetesen, amikor az Európai Mobilitási Hét rendezvényei folynak, sajnos, de a gépkocsit is igénybe kell vennem, ugyanis előfordul, hogy egy nap 4-5 helyre is hivatalos vagyok.

- Az Ön véleménye és eddigi tapasztalatai szerint népszerűbb az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozata?

har4.jpg

- Örömmel tölt el, hogy határozott igennel válaszolhatok. Nem csak Tapolcán, hanem a többi településen bebizonyosodott, hogy van létjogosultsága a rendezvénynek. Emellett a programok végeztével az Önkormányzatok dokumentációt küldenek, amelyben megosztják a tapasztalataikat, de fotókat és videókat is küldenek.

Ez alapján bátran kijelenthető, hogy már nem pusztán a „kemény mag”, hanem egyre többen részt vesznek a rendezvényeken.

Tavaly például az egészséges életmód égisze alatt sikerült megszólítanunk az idősebb korosztályt... reméljük, hogy erőfeszítéseinknek idén is lesz eredménye.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 115
Tegnapi: 164
Heti: 115
Havi: 1 589
Össz.: 558 925

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- "Tapolca jó példával járt és jár elől"
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »