Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- Amennyiben létezik klasszikus hívő ember, akkor 2011. szeptember 17- én délután számomra megadatott, hogy találkozhattam vele. Dr. Szabó Tamás /fotón/ polgári státusza szerint közgazdász, személyéből sugárzik az alázat, kedvesség, felebaráti szeretet. A 8. Balatonalmádi-Sümeg közötti zarándokút egyik állomásaként érkeztek, majd pihentek meg városunkban. Amíg a csapat többi tagja vacsoráját fogyasztotta, Ő készségesen mesélt önmagáról, a zarándoklatról, az isteni sugallatról.

 za7.jpg

- Még a nyolcvanas években az a fajta gyermeki hit, hogy más módon is élhetőbé lehet tenni a világot, „bevitt” a politikába.... amit 1998- ban magam mögött is hagytam. Rájöttem, a gondok és bajok gyökerei sokkal mélyebben vannak annál, mint amit a politika, vagy politikus megoldhatna. A fő problémák nem anyagi vagy gazdasági eredetűek, a lelkünkben kell keresnünk őket. Ugyanakkor mindez a magyar nemzetre is kivetíthető. Ennek fő oka, hogy nemzedékek veszítették el a belső világgal a kapcsolatot. A lélek javaslatai hiányoznak mindennapjainkból, ezeket kellene megfogadnunk.

Ahhoz, hogy változás történjen, erős ráhatású élményeknek kell történni-  valamilyen megrázkodtatás, baleset, halál... vagy egyéb jllegű lelki ráhatás.

Úgy éreztem, valami új dologban kell segíteni embertársaimat. Hamvas Béla így ír- A bor filozófiája című művében: „Elhatároztam, hogy imakönyvet írok az ateisták számára. Korunk ínségében a szenvedők iránt részvétet éreztem és ezen a módon kívánok rajtuk segíteni.”

za1.jpg

Valahol én is így voltam. A zarándoklat lett az én Istentől sugallt küldetésem- itt az embereket valóban erős élmények érik. Nekem ebbe kellett belefektetnem az energiámat, úgy is foglamazhatok: erre kaptam parancsot a Mindenhatótól.

Halimbai vagyok, engem a gyógyító pap, dr. Szalai Miklós atya keresztelt. Annak idején sokat jártunk Sümegre is, így aztán nem véletlen, hogy Balatonalmádi kezdőpont mellett Sümeg lett utunk végcélja. Először még csak egyedül zarándokoltam /Kőszeg és Máriaceell között/. Nyolcadik alkalom az idei, mára már 15 település csatlakozott hozzánk, hogy gyalog tegyük meg ezt a közel 80 km- es utat.

Ehhez szervesen kapcsolódik, hogy az első utam során eszembe jutott, hogy a Mária-kegyhelyeket össze kellene kötni Közép-Európában, így jelent meg a Mária-Út álma a fejemben.

Lelkileg is óriási dolog, de legalább ennyire komoly lehetőség az országnak is. A turizmus talán legdinamikusabban fejlődő ágazata a spirituális szegmens. Közép-Európában kivitelezhető lenne egy úgynevezett zarándoklat-paradicsom.

za2.jpg

Dr. Szabó Tamás tömören így fogalmaz honlapján /www.mariaut.hu/ e témával kapcsolatban: „A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja, több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése, több mint az országkép gazdagítása - több mint 1400 km... A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan.” /a szerk./

za3.jpg

A Balatonalmási-Sümeg zarándoklat kifutását nem látom, de a Mária-Út egy már megvalósult dolog.

Legbelül mindenkiben ott van az a bizonyos- már említett- gyermeki lelkület, amely arra ösztönöz, hogy tegyük jobbá a világot. Nekem a zarándoklatok szervezése jutott, emellett igazgatom a Mária Rádiót is.

- Behatárolt a zarándokok létszáma, ez nem egyfajta fokmérő?

- A zarándoklat jelentősége, azon túl, hogy maradandó élményt nyújt a résztvevőknek, a másokkal való találkozás, a közösség varázsa, Isten jelenléte. Érdekes volt, amikor a Szentbákkállán áthaladtunk és a rendezvényen mulatós zene szólt, mi peig eközben Mária-énekeket daloltunk. Az ilyenkor szokásos felvonulás élén a díszkocsis meglátta a keresztet,  ezt követően levette a kalapját, szívéhez szorította... és meghajolt.

A világ jelen van, mutassuk benne Istent! Fontos a közösségi élmény, nem véletlen, hogy a résztvevő zarándokok szinte minden évben ugyanazokból a testvérekből tevődik össze, de természetesen vannak azért újak is. Ők azok, akik majd megszervezik a maguk zarándokútjukat a későbbiekben.

Régebben csak mi voltunk Sümegre zarándokló csapat, tavaly már tizennyolc településről indultak el erre az útra. Egyébként sem lehet kétszáz embernek szervezni gyalogos zarándoklatot. Az az igazán lényeges, hogy a szeretet erejével napi 30 km- en keresztül elviseljük egymást, és nem egy elit szállodában, hanem például a tapolcai Bárdos Lajos Intézményegység tornatermében hálunk meg... úgy gondolom, ez egy komoly áldozat mindenki részéről.

Egy apró dolog világunk megváltoztatásához, de kétségtelen, hogy hozzá kell adnunk a magunk részét is. Isten mindig velünk van, hogy teljesíthessük a ránk bízott feladatot. Rá kell ébrednünk, hogy a családok életében mennyire domináns a kereszténység. Az Isten parancsolatait be kell tartanunk. Ehhez kellenek a már említett erős élmények, mint példáúl ez a zarándkút is.

za4.jpg

- Mindenképpen egy katarzisról beszélhetünk, amit már gyermekkorban jó lenne átadni az utódainknak is...

- Ez egy lassú folyamat, amely türelmet kíván. Már azt nagy dolognak tartom, hogy eljött velem a feleségem, gyermekem és az unokáim. A nagy özönvíz is az első esőcseppel kezdődik, a Himalája megmászásához is meg kell tenni az első lépést. Mi is ezt tesszük. Nekünk a magunk feladatát kell teljesíteni, a többi a Mindenhatón múlik.

za5.jpg

- Cicero, az ókori író, filozófus és politikus egyik ismert bölcsessége: „Legszebb emlék a szeretet, melyet mások szívében hagyunk magunk után.”

- Isten ezer módon szól hozzánk, érinti meg lelkünket, egyben tudatja velünk, hogy legfontosabb az embertársadra való odafigyelés, a szeretet mindent megmozgató ereje. Erről beszélt Szent János, erről szólt Cicero és ezt mondta Jézus Krisztus is... és rajtuk kívül sokan mások. Ez a kulcsa a világ újjáépítésének. Az elmúlt évszázadok a gyűlölet jegyében teltek el. Nekünk ez ellen kell tennünk a magunk eszközeivel.

za6.jpg

2011. szeptember 18. 5:30- Egy csoportkép- kiegészülve a tapolcai zarándokokkal.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 144
Tegnapi: 164
Heti: 144
Havi: 1 618
Össz.: 558 954

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- Aki megtalálta az Istenhez vezető utat- Dr. Szabó Tamás
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »