Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 33.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

mojj.jpg

Ezen a héten "tragikus" kérdésekre ad választ településünk népszerű állatorvosa- dr. Ásványi Tamás. Főleg figyelmetlen gazdik esetében fordulhat elő, hogy a házi kedvenc víznek nézi a mérgező folyadékot, belekóstol a patkányméregbe, stb., nos ilyenkor mit tegyünk. Ennek a kérdésnek a másik fele, amikor gomb, nagyobb kő, esetleg tű, szeg vagy egyéb tárgy csúszik le a jószág torkán... Ásványi doktor erre is válaszol olvasóinknak. Napjaink egyik "legnépszerűbb" betegsége az infarktus mellett a rák. Sajnos, négylábú családtagunkra is leselkedik ez a veszély, de vajon gyógyítható? Kiderül...

- Szándékos és véletlenszerű mérgezésről is beszélhetünk. Az első esetben az adott személy általában a jószág táplálékába keveri bele, amit a tulajdonos maximum már csak akkor vesz észre, mikor a méreganyag fölszívódott. Ez pedig már késő, semmit nem tehet kedvence érdekében.

Sajnos, a mérgek döntő többségének nincs ellenszere, ennél fogva nehéz a beavatkozás is. Ház kuruzslásnak végképp nincs értelme,így aztán amilyen gyorsan csak lehet, föl kell keresni a legközelebbi állatorvost. Nagyon lényeges dolog, hiszen a köztudatban úgy terjedt el, hogy ilyen esetekben tejjel kell megitatni a jószágot. Egyetlen gazdinak se jusson eszébe! Ugyanis kelát- ot /olyan gyűrűs vegyület, amelyben a gyűrűt alkotó atomokban legalább az egyik hidrogén vagy fématom- a szerk./ képez a szervezetben, hozzákapcsolódva a méreganyaghoz, segíti annak fölszívódását.

Ezért a tej helyett sokkal hatásosabb az olaj, hashajtó vagy aktív szén, hogy minden, ami a bélben, gyomorban található méreganyag, amennyire lehet, közömbösítsük, illetve lassítsuk a fölszívódási folyamatot. Az olaj bevonja a bélfal nyálkahártyáját, az aktív szén megköti a méreganyag nagyrészét. Így már sikerült annyit elérni, hogy addig, amíg eljut a gazdi az orvoshoz, késleltette a méreg hatásának az idejét.

as5.jpg

Egyéb lehetőségek is rendelkezésünkre állnak, ilyen a hashajtó, hánytatás, gyomor- és bélmosás, esetleg- ha van- ellenszer. Patkányméreg bevitele esetén például a K-vitamin készítményeknek van jótékony hatása.

Azt sem árt tudni, hogy nem mindig van egyenes arányban a szervezetbe bevitt méregadag és az általa kifejtett hatás. A többször, kisebb adagban felvett méreg sokkal veszélyesebb, mint az egyszeri, nagy adag. A szőlészetben használt szerek esetében már minimális mennyiség is olyan tüneteket produkál, mint a literes adag. A különbség annyi, hogy az egyik esetben 5 perc, a másik adagnál 2 nap szükséges ahhoz, hogy kimúljon a jószág. A tünetek mindkét esetben kitapasztalhatóak.

Még egyszer hangsúlyozom, tejet semmilyen körülmények között se adjunk a házi kedvencünknek mérgezés esetén. Még a humán toxikológusok mutatták nekünk, hogy a tej milyen "szép" molekula-halmazokat képes összehozni. Ami nem akart addig fölszívódni, az is megteszi az érfalon keresztül.

- Mi a helyzet, ha nem mérget, hanem gombot, követ vagy egyéb tárgyat nyel le a kutyus?

- Mindenképpen várjuk meg a tüneteket, hogy kialakul-e az ileusz /bélelzáródás/? Az esetek többségében, ami felül bemegy, az előbb-utóbb alul távozni is fog. Kb. 1% az esélye annak, hogy "Földvár felé félúton" elakad. Abban az esetben viszont olyan tüneteket produkál, hogy egy jól fölszerelt állatorvosi rendelőben egy képzett doktornak tudni kell diagnosztizálni. Ezután következhet csak a műtéti beavatkozás. Itt már nincs idő a hashajtóra, olajra... a vkonybél és vastagbél átmeneténél van egy szűkület, a vakbél találkozásánál szokott megakadni az "eltévedt" játék, labda, kő, gomb és egyéb tárgyak. Amennyiben a kutya gyakran hány, sűrűn jelentkezik nála székelési inger, tapintás alapján feszes és kemény a hasa, nem eszik, levert, e tünetek alapján arra lehet következtetni, hogy idegen test van a jószág gyomrában vagy bélben.

Ezek roppant nehéz, komplikált műtétek, amelyek komoly anyagi terhet is rónak a kutya tulajdonosára.

as7.jpg

- Tumor, rák... a szó hallatán félelem fog el bennünket, de mit tehetünk, ha házi kedvencünk szenved e betegségben?

- Így, hogy tumor, tág fogalmat érintünk, amely után kérdések merülnek föl: milyen fajta, hol helyezkedik el, jó- vagy rosszindulatú. A bőr allati daganatok javarészt jóindulatúak, ám a bőrből már rosszindulatúra kell számítanunk, ahogy az emlőkből, méhből, belső szervekből és csontból kiinduló tumorok is végzetes változatot képviselik.

Nem mindegy a lefolyás időtartama sem, a csontrák például a diagnosztizálástól számított két hónapon belül "el is viszi" a jószágot, az egyik legagresszívabb tumor.

Amennyiben hétről-hétre változik a tapintása, nagysága, feszessége és egyéb állapota, akkor majdnem minden esetben rosszindulatú daganatnak minősíthető. Az első konzervatív kezelés után nem mutat hajlandóságot a javulásra, vagy nem csillapodik a növekedési sebesség, akkor- sajnos-, halálra van ítélve a négylábú családtagunk.

Kemoterápiát azért sem szoktunk javasolni, mert rettenetesen megviseli a kutyát. Ilyenkor jönne képbe a "kegyes halál" /eutanázia/, amit- szerintem- emberek esetében is bevezethetnének.

Felvetődik a jogos kérdés, hogy mi értelme van úgy az életnek, ha nem tudom biztosítani a megfelelő szintű életminőséget számára. Azt kell néznem minden nap, hogy hullik ki a házi kedvencem szőre, hogy lesz napról- napra soványabb... és ezzel a néhány hónappal csak a szenvedését nyújtottam meg, de semmi értelme sem volt.

as3.jpg

Azonban keletkezhet a jószágon olyan daganatnak hitt elváltozás, ami "csak" szövetszaporulat- csípésből, harapásból, ütésből adódhat... ez nem jelenti a kutya életének a végét...sőt, nagyon sokáig is képes elélni vele.

Viszont, ahogy utaltam már rá, egyre gyakoribbak a csontból kiinduló rosszindulatú daganatok, amelyek rövid idő alatt "kivégzik" a kutyust. Aztán a szájüregi, a bélben, emlőn és prosztatán kialakuló tumorok- mindegyiknek más a megjelenési formája. Összességében kell vizsgálnunk a betegséget, mert egy emlődaganat esetében a nagytesű jószág átvészelheti, de egy kicsi eb, amelynek emlője lelóghat a földre, majd ennek következtében ki is sebesedik.. sokkal nagyobb az esélye, hogy végzetes fordulatot vesz az élete.

Hasonló a helyzet a nemi szervekben előforduló tumorokkal, amelyek vagy operálhatóak vagy nem, de feltétlenül egyedi vizsgálat szükséges hozzá. A daganat tipizálása elengedhetetlenül szükséges, utána cselekedhetünk.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 101
Tegnapi: 164
Heti: 101
Havi: 1 575
Össz.: 558 911

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 33.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »