Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- Kedves ismerőseimmel kerékpároztunk hazafelé a Mobilitási Hét egyik rendezvényről, amikor az elől haladó barátom hangosan felkiáltott: - Ezt nézd meg, István! Ilyen pókot még én sem láttam! Lefékeztem és szemügyre vettem a meglehetősen fura kinézetű ízeltlábút.

Nem hagyott nyugodni a dolog, hiszen nem egy hétköznapi pókról van szó- gondoltam magamban. Hála a világhálónak, néhány percen belül meg  is találtam a Szongáriai cselőpók nevű "szépséget".

"Elsődlegesen a szikes pusztákon, valamint az ezekkel szegélyes kötöttebb homoktalajokon él. Az Alföld homokos, szikes vidékein él függőleges lyukakban.

Akár 4 cm-es testhosszával Magyarország legnagyobb termetű pókfaja. Lábait kiterjesztve akár a 10 cm-es átmérőt is elérheti. Méltán nevezte Kolosváry Gábor 1931-ben, a Természet című folyóiratban a „mi madárpókunknak". (gyakran össze is tévesztik a madárpókokkal, noha méretük jóval kisebb, mint egy átlagos madárpóké)

Színük általában barna, szürke, illetve ezek különféle árnyalatai, esetenként narancs-barna. Hatalmas csáprágóik színe világos- vagy sötét narancs, alsó és felső részük fekete.

Éjszaka és nappal is aktív, de inkább csak alkonyatkor merészkedik elő vadászni. Földbe fúrt, 30-40 cm mély, függőleges üregekben él, melynek falát hálójával erősíti meg. Rendszerint ebben az üregben figyel, és áldozatát hirtelen rohammal kapja el. (a farkaspókokra jellemző módon nem szőnek fogóhálót, hanem gyors futással, ugrásokkal és lesből támadással ejtik el zsákmányukat). Peterakás után előfordulhat, hogy a járat bejáratát lezárja utódainak védelme érdekében. Kicsinyeit első vedlésükig az utótestén hordozza." /Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szong%C3%A1riai_csel%C5%91p%C3%B3k/

Nem szerepel a Vörös Listán, de hazánkban védett pókfajta- latin neve: Lycosa singoriensis. Eszmei értéke: 2000 HUF.

Fotóm címe: Anyai szeretet.

szongariai_cselopok.jpg


"Nyolc szeme van, nyolc lába van
Minden rendes póknak,
Reggel nyolckor, reggel nyolckor
Már a hálójukon lógnak..."

/Török József: Pók-ballada (részlet)/

/Forrás:www.poet.hu/

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 102
Tegnapi: 226
Heti: 926
Havi: 2 400
Össz.: 559 736

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Érdekesség- InFOTÓk 154.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »