Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

"Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az ego nem te vagy. Az egot a társadalom találta ki; ezzel csapnak be, hogy nyugodtan játszadozhass tovább vele, mint valami játékszerrel, és soha ne gondolkozz el azon, hogy mi is a valóság. Ezért mondom folyton, hogy amíg nem szabadulsz meg az egódtól, addig képtelen leszel megismerni önmagadat"- olvasható a nagy indiai misztikus- Osho egyik könyvében, melynek címe: Az ego könyve. Ebből a művéből fogunk kiemelt részleteket közölni Önöknek az elkövetkezendő hetekben.

ego.jpg

"Az elme az egyik legfontosabb dolog az életedben, de mint szolgáló, nem mint főnök. Amint az elmédből főnök lesz, elkezdődnek a bajok. Az elme elkezdi helyettesíteni a szívedet, a lényedet, és végül teljesen átveszi a hatalmat fölötted. Ilyenkor már ahelyett, hogy követné a parancsaidat, ő kezd parancsolgatni neked.

Nem azt mondom, hogy pusztítsd el az elmédet. Az elme a létezés egyik legkifinomultabb jelensége. Én csak azt mondom, hogy vigyázz, hogy a szolgálód ne válhasson a főnököddé. Mindig emlékezz arra, hogy az első helyen a lényed áll, a másodikon a szíved, csak a harmadik helyen áll az elméd- így épül fel egy őszinte és kiegyensúlyozott emberi lény.

Az elme maga a logika... nagyon is hasznos, a piacon nem tudsz meglenni nélküle. Azt soha nem mondtam, hogy a piacon ne használd az elmédet- használd! De te légy az, aki használja az elmét, és ne az elme használjon Téged. Óriási a különbség...

Az elme adta az embernek a technológiát, a tudományt, és miután ilyen sokat adott, elkezdte úgy érezni, hogy most már igényt tarthat a főnöki pozícióra az egész lényed felett. És itt kezdődtek a bajok: teljesen lezárta a szívedhez vezető kapukat.

A szív nem hasznos: nincs semmi dolga- inkább olyan, mint egy rózsa. Az elme megkeresheti neked a kenyeret, de nem adhat örömet. Nem tud segíteni abban, hogy élvezd az életet. Az elme mindig nagyon komoly, nem tűri a nevetést. De az élet nevetés nélkül nem ér semmit. Az elme önmagában nem tud emberi lenni, hiszen az ember képes, és egyedül ő képes nevetni az egész létezésben. A nevetés tudatosságot, annak legmagasabb fokát jelzi. Az állatok, a fák nem tudnak nevetni, és azok az emberek, akik az elme börtönében élnek- a szentek, a tudósok, a politikusok- szintén nem tudnak nevetni. Mind nagyon komolyak, és ez a komolyság a betegségük. Olyan ez, mintha a lelkük lenne rákos- végül teljesen felemészti őket.

Mivel az elme kezében vagyunk, az elménk minden kreativítása a rombolás szolgálatába állt. Emberek halnak éhen, az elme pedig azon ügyködik, hogy még több nukleáris fegyvert állítson elő. Emberek éheznek, miközben az elme a holdra akar szállni. Az elme nem ismeri a részvétet. A részvéthez, a szeretethez, a boldogsághoz, a nevetéshez... ezekhez mind az elme börtönéből megszabadult szív szükséges.

A szív értékesebb. Igaz, a piacon semmi hasznát nem veszed, de nem is a piac a templomod. Nem a piac az életed értelme. A piac az élet legalacsonyabb szintű megnyilvánulása. Jézusnak igaza van, amikor azt mondja: "Nem csak kenyéren él az ember." Az elme viszont csak azt tudja biztosítani. Segítségével életben maradhatsz, de a puszta túlélés még nem élet. Az élethez több kell- tánc, dal, öröm."

Ezért szeretném, hogy a helyére tedd magadban a dolgokat. Ha bármilyen konfliktus támad az elméd és a szíved között, hallgass a szívedre. Ha a szeretet és a logika kerül ellentmondásba benned, a szeretetnek kell döntenie, a logika nem adhatja meg az élet zamatát. A logika élettelen és száraz. Remek, ha számolnod kell, tökéletesen alkalmazható a matematikában, a tudományos technológiák fejlesztésekor, de az emberi kapcsolatok kérdésében fabatkát sem ér." /Osho: Az ego könyve- 106-108.o./


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 173
Tegnapi: 145
Heti: 318
Havi: 3 355
Össz.: 565 358

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Osho- Az ego könyve 8.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »