Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 30.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Sok esetben nem úgy használunk kifejezéseket, ahogy kellene. Az állatvilágban, a kutyusok esetében is olvashatjuk, hallhatjuk, hogy a a fajtatiszta helyett fajtiszta ebekről van szó. Ásványi doktor helyére teszi ezt a dolgot, majd válaszol arra a kérdésre is, hogy mi a teendő, ha négylábú családtangunk bőrbetegségben szenved.

- Óriási különbség van a két szó jelentése között. A faj, mint olyan, az illető állatot jelöli- kutya, macska, tigris, elefánt. A fajta a fajon belüli megnevezés, kutyák esetében: német juhász, kuvasz, komondor...

as7.jpg

Beki- aki fajtatiszta német juhász, a kutyák fajából.

Említhetem az elefántot /faj/, majd az indiai, afrikai elefántot, mint fajtát.  Matematika nyelvén- a faj a nagy halmaz, benne a fajták alkotnak sok-sok kisebb halmazt.

Önök közül bizonyára sokan ismerik a "Nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar. Ebben az esetben az utóbbi a faj, a bogár a fajta. A nyelvünk szépségéből is adódhat ez a téves szóhasználat, sokszor hagytunk már el toldalékokat, általában a könnyebb kiejtés miatt. Ettől függetlenül a szakma és aki helyesen szeretné írni vagy mondani a jövőben, úgy használja, hogy: fajtatiszta kutyám van!

- Egyik Kedves Olvasónk házi kedvencének hullik a szőre, többet szeretne megtudni a kutyák bőrbetegségeiről.

- A vakarózás, szőrhullás, a bőrtünetek egy külön szegmense az állatorvoslásnak, emellett nehezen is diagnosztizálhatóak. Amikor megérkezik a gazdi házi kedvencével és az említett tünetet panaszolja el, első dolgunk, hogy megnézzük, van-e benne élősködő /bolha, kullancs, rühatka, Demodex atka/? Ezeknek a kórokozóknak jellegzetes megjelenési formájuk van. Bolhásság esetén a faroktő környékén található az élő állatka, vagy annak ürüléke.

as6.jpg

Kullancs „beköltözésekor" az adott helyen kezd vakarózásba a házi kedvencünk, míg rühesség esetén két helyen is előfordulhat: a fejen és a testen is. Ennek megállapításához már valóban szakember szükséges. A rühatka amúgy nem fajspecifikus, megtelepszik az emberben is, de megfelelő higiéniai körülmények között nem lehet gond. A legnehezebben a szőrtüsző, más néven Demodex atka diagnosztizálható. Még laboratóriumi körülmények között is nehéz kimutatni. Sajnos, a gyógykezelése sem könnyű, mert a szőrtüszőben helyezkednek el. Nem fér hozzá szinte semmiféle gyógyszer, injekció sem. Nehéz megszabadulni tőlük, vannak ugyan „csodaszerek", de ezek is csak hosszú hónapok után mutatnak eredményt.

Amennyiben nem találunk a kutyában élősködőt, akkor azt vizsgáljuk meg, nincs-e fertőző, bakteriális eredetű bőrgyulladása /baktérium, vírus, gomba/. Ebben az esetben a jószág büdös, gennyes részek fedezhetőek föl testén, ezek lehangoló látványt nyújtanak. A gombás fertőzést is elég nehéz diagnosztizálni, mivel nem igazán viszketnek, általában apró foltok formájában jelentkeznek.  Könnyű összekeverni a bakteriális eredetű fertőzéssel, sőt, amennyiben antibiotikumaot kap a jószág, akkor még jobban serkentjük vele a gombák szaporodását.

as3.jpg

A parazitás és a baktériumos, vírusos, gombás fertőzések egymásba mosódhatnak. Vegyes fertőzéseknél pedig már hatványozottan nehezebb a mi dolgunk is.

Harmadik lépcsőfok az allergiák csoportja. Pollen- és étel allergia, kontakt ekcéma /amikor valami hozzáér valami idegen tárgy a kutya bizonyos testrészéhez/. Amennyiben ezeken átvergődtünk és még mindig nincs diagnózisunk, akkor jön képbe az Atópiás dermatitis, amely lehet veleszületett, genetikai eredetű, olyan jellegű bőrgyulladás, amikor a szervezet önmaga ellen fordul.

Minél több információt igyekszünk begyűjteni a pontos diagnózis felállításához. Sokszor fontos adatokat hallgatnak el a gazdik, a kutya viszont nem tud beszélni... így aztán A-tól Z-ig érdeklődünk, hogy közös erővel megtaláljuk a gyógyuláshoz vezető utat.

as5.jpg

Azt sem árt tudni, hogy általában szezonálisak ezek a bőrproblémák. Nyári melegben sokkal gyakrabban találkozunk ezekkel a betegségekkel, télen inkább csak a fűtött helyiségekben tartott jószágok esetében fordul elő a bolha. Allergiás panaszok is minimalizálódnak.

Ugyan van egy általános tüneti kezelés, de az alapokat meg kell találnunk minden esetben.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 88
Tegnapi: 164
Heti: 88
Havi: 1 562
Össz.: 558 898

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 30.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »