Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 32.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

as7.jpg

Házi kedvenceinkkel kapcsolatban sok-sok érdekes kérdés vetődött már föl, ezen a héten inkább a "számos" kérdések kerültek reflektorfénybe. Egyik olvasónk arra volt kíváncsi, miért éppen hetes a szorzó, amikor a kutyák életkoráról beszélünk, míg a másik gazdi az iránt érdeklődött, hogyan állapítja meg az állatorvos a jószág életkorát?

- Annak idején egy fejlődéstannal vagy gerontológiával /öregedéstan/ foglalkozó szakember kitalálta, hogy nagyjából a hetes szám az ide leginkább megfelelő szorzó. Természetesen nem a hasára csapott, majd kijelentette ezt a korszakalkotó felfedezést, hanem ennek tudományos háttere is volt. A kutyák öregedési "sebessége" ilyen arányban van az emberéhez képest. Amíg mi egy esztendőt öregszünk, náluk ez hét évnek felel meg.Több élettani folyamatból állhatott össze egy ilyen végeredmény.

Hogy erre amúgy milyen tudományos kísérletek szolgáltattak alapot, azt nem tudom, ahogy azt sem, milyen számítások után jutottak el a hetes szorzóhoz. Egyszerűen mindenki- legyen szakember vagy gazdi, elfogadta ezt a standard- ot. Úgy értsük, hogy azon sem meditálunk sokat, mikor azt mondjuk: Süt a nap! Süt... és ennyi!

as2.jpg

- A másik ezzel kapcsolatos kérdés, hogy miért van az, hogy az egyik fajta várható életkora kb. 6-8 év, amíg a másiké akár 12-15 esztendő is lehet?

- Jó kérdés! A születés pillanata a halálét is meghatározza! Minden élőlény más-más sebességgel éli az életét. Egy kisebb testű, pörgős retriever nagyából 10-11 évig is elélhet. A robosztusabb, nyugadtabb fajták /bernáthegyi, újfundlandi/ már 13-15 évig is "kihúzhatják". Ők másképpen élik a hétköznapjaikat, így aztán kevésbé "használódnak" el.

A külvilággal szembeni stressztűrő képességüktől is sok minden függ. Amíg valaki túlreagál bizonyos élethelyzeteket, sokkal több energiát használ el, mont azok, akik nyugodtabban, csendesebben veszik tudomásul ugyanazt az adott szituációt. Vannak bizonyos fajták, amelyekbe genetikailag is bele van kódolva. Hiába szeretnénk, hogy kedvenc perzsa cicánk éljen el nekünk 22 évig, ha egyszer a standard életkora kb. 12-13 esztendő, erre a korra van behatárolva.

Az életkörülményein tudunk annyit változtatni, hogy ezt a kort kitolhatjuk maximumra. Így a genetikai lehetőségeinek a végpontjáig élhetünk velük. Azt is hozzá kell tennem, hogy ez a verzió a legritkább. Ennek oka, hogy a gazdiknak energiájuk, idejük és legfőképpen pénzük is nagyon ritkán van annyi, hogy mindezt meg is tudják valósítani.

as3.jpg

Egy példa: Hiába adunk meg mindent a négylábú kedvencünknek, ha reggel hív bennünk a kötelesség, indulnunk kell a munkahelyre vagy bárhova. Igaz, kutyusunknak kitettük a kaját, vizet a fekvőhelye tiszta és szép... de a jószág magára maradt. Hiányolni kezd bennünket, magára hagytuk, búslakodni kezd. Ennek következményeként élet-energiájának egy részét már fel is használta, ami bizonyos mértékig meg is rövidítette az életét.

A háziasított állatok így is jóval tovább elélnek, mint a vadon élő társaik. Ennek is egyszerű oka van- alapból egyforma az életkoruk, azonban házi kedvenceink életkörülményeit mi alakítjuk ki, általában pozitív irányba. Ebből következik, hogy kevesebb stressz is éri őket, mint a vadon élő élőlényeket.

Van egy idevágó szólás, nekünk, embereknek is érdemes elgondolkodnunk rajta: "Azzá leszek, amit eszel!"

- A másik kérdés, miből állapítja meg a szakember a kutya életkorát?

- Ez attól is függ, hogy az életkor melyik fázisát kell megállapítanunk. Az első egy évig könnyű a dolgunk. A fogváltásból, a tejfogak cseréjéből + és - egy hónap pontossággal behatárolható a jószág kora. A szemfogak kb. hat hónapos korra tehetők, azután van egy úgynevezett kinövési sebesség is... szóval vannak látható jelek, amikből megállapítható a kor.

Utána már mehezebb behatárolni, mert az eb életkörülményeitől is sok függ. A fog kopásától, a fogkövesedés mértékétől, aztán a test habitusának változásától... ezek együttesen adják meg számunkra a kutyus életkorát. Ugyanakkor elmondható, hogy egy 2 esztendős kutyának is lehet "csontra" kopott foga, viszont a 12 éves jószágnak is lehet hihetetlenül megkímélt állapotban. Ilyenkor a fogazaton kívül már egyéb megjelenési formákra is támaszkodunk.

as5.jpg

Egy éves koráig nagy a találati biztonság, 1-5 év között már akár egy év is lehet a tévedés esélye, 5-10 év körül még nehezebb a dolgunk. Ellenben 10 év fölött ismét könnyebben behatároljuk az életkort. Az állatorvosoknál van egy egyezményes jelölési mód a jószág korát tekintve. Amikor tippelünk, akkor az év mellé a 01.01. hónap-nap dátum kerül, ha másik kolléga látja a könyvben, vagy adatbázisban, tudja, hogy becsült korról van szó. Ez számunkra fontos támpont, főleg egy-egy egészségügyi beavatkozás esetében.

Amennyiben bevezetésre kerül a mikrochip- es megoldás, akkor a központi adatbázisból már minden kiolvasható lesz. Addig marad minden a régiben...

as6.jpg
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 77
Tegnapi: 226
Heti: 901
Havi: 2 375
Össz.: 559 711

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 32.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »