Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 35.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Kedves Olvasónk, aki egy 4 esztendős német juhász tulajdonosa is egyben, azt kérdezte Ásványi doktortól, mit tegyen, ugyanis rövidesen el kell költözniük a már megszokott családi házukból tömbházba, annak is az első emeletére. Mit tegyen a kutyussal? Vigye magával? Esetleg hagyja a rokonánál, aki szintén családi házban él? Erre a kérdésre is választ kapunk.

as1.jpg

A másik kérdés nem igazán hétköznapi, egy régi, hűséges olvasónk kérdezi, aki szintén német juhász tulajdonos... ugyan egészséges a négylábú családtagja, de azért nem árt, ha felkészül minden lehetőségre- ezért ezt a kérdést tette föl kedvenc állatorvosunknak: Lehet kutyán ak házilag mesterséges légzést adni?

- Nehéz az első kérdés, hiszen a tulajdonosnak kell ismernie a saját kutyáját. Mennyire ragaszkodik hozzá, milyen szoros köztük a kötelék. Kétségtelen, hogy nagytestű kutyának semmi keresnivalója egy tömbház első emeletén, számára nem igazán ideális körülmény ez a 40-50 négyzetméteres, száraz levegőjű "börtön", mozgásigénye ennél jóval többet igényel.

Más a helyzet, ha már 6-8 hetes korától ott él, ott nőtt föl, elfogadta és megszokta azokat az életkörülményeket. Jelen esetben egy évekig szabadon élő, udvaron hancúrozó jószágról van szó. Onnan beszorítani egy számára kedvezőtlenebb paraméterekkel rendelkező helyre nagyon nehéz dolog. Amennyiben a tulajdonos eléggé bensőséges, "falkavezéri" viszonyban van a házi kedvencével, akkor sokkal nagyobb bajt idézhet elő az, ha a gazditól elszakad, mint az a szituáció, ha mégis bekerül egy kicsi tömblakásba.

as7.jpg

Nehéz tanácsot adni, de én azt javaslom: próbálja meg a kérdező bevinni az új helyre. Meglátja, hogy reagál, alkalmazkodik az emeletes ház nyújtotta szűkösebb körülményekhez. Amennyiben nem válik depresszióssá, nem fog bepisilni, a lakókörnyezetnek sem fog ártani, akkor maradjon ott. Amennyiben úgy dönt, mégis az új gazdihoz viszi, ott meg depresszióba esik... nos, onnan sokkal nehezebb lesz visszahozni, mint esetleg a nem megfelelő körülményekből egy kertes házba.

Azt azért nem árt tudni, hogy az a kutya, amelyik depresszióba esik, elveszíti a bizalmát az emberekkel szemben. Hiába kerül vissza néhány hét vagy hónap után vissza a gazdájához, onnantól kezdve zavarttá fog válni. Sokat fog ugatni, esetleg agresszívabban viselkedik, mindent elkövet majd, hogy felhívja magára a figyelmet. Megrágcsálja a bútorokat, odapisil, ahova nem szabadna... szóval nagyon nehéz ebből a szituációból visszaállítani a régi rendet.

- Kutya mesterséges lélegeztetése?

- Igen, alapjában érdekes kérdés. Azonban senkinek ne jusson az eszébe, hogy házi kedvencének szájbó-szájba adjon mesterséges légzést. Ez nem járható út, de van megoldás! A mellkas pumpálásával adhatunk, minden további nélkül. Az emberi segítségnyújtáshoz hasonlóan, nem hanyat,, hanem oldalra fektetjük a jószágot, majd óvatosan a mellkasra helyezzük a tenyerünket, ezután ütemesen pumpálunk. A darabszám tekintetében: 1,2,3,4... majd felengedjük a mellkast, és ezt ismételjük. Amennyiben szájon át szeretnénk lélegeztetni, akkor az úgynevezett PET-palackot tegyük be a szájába, a palackban lévő levegő kipréselésével biztosítjuk a levegő beáramlását. Így mintegy ballonként üzemeltetve a segédeszközt.

as3.jpg

Véletlenül sem szabad szájból-szájba, aminek két oka is van. Egyrészről a jószág által- ilyen esetekben- feltörő váladékokból komoly fertőzésveszély áll fenn, másfelől a magához térő kutyus- zavarában- akár meg is haraphatja a segítségére siető embert, vagy gazdit.

Ritkán van ilyenre szükség, kutyák esetében ritkábban tudjuk stabilizálni az állapotot. Csak abban az esetben működik, ha altatási baleset lép föl, tehát altatószer hatására légzési nehézségek lépnek föl, ilyenkor nekünk kell elvégezni. Otthoni baleseteknél a mellkast ért zúzódás vagy egyéb esetekben nem igazán kivitelezhető.

Abban az esetben igen, amikor a fejet ért ütés hatására áll le a légzés, mert akkor az agyat ért hirtelen ütéstől a légzésfunkció leáll, akkor újra tudjuk éleszteni a mellkas presszionálásával... esetleg PET-palack összepréselésével.... de olyen esetekre inkább soha ne kerüljön sor!

as2.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 94
Tegnapi: 145
Heti: 239
Havi: 3 276
Össz.: 565 279

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 35.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »