Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Popper Péter: Lelkek és göröngyök 10.                                                           /befejező rész/

"Mivel előszót írok, nem önéletrajzot, álljon itt egy bölcsészkari- folyosói- párbeszéd:
- Mit olvasol mostanában?
- Poppert.

- Poppert? De hiszen az nem tudomány!
Elfogadom, sőt örülök neki. Nincs túl jó véleményem az akadémiai tudományról. Az én valódi iskoláim, mestereim máshol voltak találhatók"
- írja Popper Péter: Lelkek és göröngyök című könyvének Előszavában, e művéből fogok idézni a következő hetekben, hónapokban.
2010. április 16- án eltávozott hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa, írója, pedagógusa, de írásai megmaradtak az utókornak.


popperpeterkonyvborito_2011.06.24-18.17.51.jpg

"Artur Miller írja a Pillantás a hídról című darabjában, hogy manapság az emberek általában kiegyeznek ötven-hatvan százalékos szerelmekben, hivatásokban, apaságban, hitben, vagyis soha nem játsszák végig a játékaikat. Félnek a száz százaléktól. Félnek a teljes önátadástól, amelyik nem hagy kiskapukat, kizárja a mellékösvényeken való eliszkolás lehetőségét. Amikor a bukás, a kudarc is száz százalékos, bele kell halni. Túl nagy a kockázat. Aki fél, nem törekszik a teljességre. Ezért viszont az élmények világa, az átélés intenzitása, az élet minősége is csak ötven-hatvan százalékos. Sok a maradék.

Csak a jó életet követheti jó halál. Amikor az ember már nem kívánkozik vissza. Egy teljes életet élő ember iskoláskorban nem vágyik visza az óvodába. Felnőtt korában nem akar kamasz lenni. Öregen nem akar fiatal lenni. S talán, amikor jó vénségben betelt az élettel, nem akar tovább élni.

Nem nyomasztják kihagyott szenvedélyek, elintézetlen kötelességek, kifizetetlen számlák. Kínzó "mi lett volna, ha?" kérdések. "Ha újra kezdhetném..." vágyak. Ennyi múlik rajtunk.

A többi a világon múlik. A társadalom viselkedéskultúráján, amit egyedül abból lehet megítélni, hogy miként bánnak az éppen kiszolgáltatott helyzetben lévő emberrel. A szülő a gyerekével, a tanár a tanítványával, az orvos a betegével, a hivatalnok az ügyféllel, a kereskedő a vevővel, a pincér a vendéggel, az autóban ülő a gyalogossal, vagy a másik autóssal, aki alacsonyabb rendű útvonalról érkezik. Nincs külön szocializáltság a halálra. A kiszolgáltatott ember sorsa lesz a haldoklóé is.

Ezért érezhetjük álszentnek a manapság felvirágzó jó halál irodalmat. Az ember mindenekfelett jó életre vágyik. Először ezt kellene számára biztosítani. Valóra kellene váltani az újszülöttet körülrajzó ígéreteket, terveket, álmokat. Török Sándor írja: Mikor megszületik valaki, mennyi mosoly, öröm és gyengédség veszi körül. És amikor meghal, mennyi fájdalom, könny és gyász. De, ami e kettő között történik vele... Emberek, irgalom! Gyermek voltam, és halott leszek" /Popper Péter: Lelkek és göröngyök- 379-380.o./


KÖVETKEZIK

ego.jpg

Osho: Az ego könyve Szabadulás az illúzióktól

Részlet a műből: "Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az ego nem te vagy. Az egot a társadalom találta ki; ezzel csapnak be, hogy nyugodtan játszadozhass tovább vele, mint valami játékszerrel, és soha ne gondolkozz el azon, hogy mi is a valóság. Ezért mondom folyton, hogy amíg nem szabadulsz meg az egódtól, addig képtelen leszel megismerni önmagadat."


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 206
Tegnapi: 226
Heti: 1 030
Havi: 2 504
Össz.: 559 840

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Popper Péter: Lelkek és göröngyök 10. /befejező rész/
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »