Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

"Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az ego nem te vagy. Az egot a társadalom találta ki; ezzel csapnak be, hogy nyugodtan játszadozhass tovább vele, mint valami játékszerrel, és soha ne gondolkozz el azon, hogy mi is a valóság. Ezért mondom folyton, hogy amíg nem szabadulsz meg az egódtól, addig képtelen leszel megismerni önmagadat"- olvasható a nagy indiai misztikus- Osho egyik könyvében, melynek címe: Az ego könyve. Ebből a művéből fogunk kiemelt részleteket közölni Önöknek az elkövetkezendő hetekben.

ego.jpg

"Az ember minden problémájának forrása az ego. Minden háború, minden konfliktus, minden féltékenység, félelem és depresszió csakis az egóból táplálkozik. Amikor sikertelennek, egy rakás csődtömegnek érzed magad, és folyton csak másokkal hasonlítgatod össze magad, az fáj- méghozzá nagyon fáj, mert nem lehet minden a tiéd. Fáj, ha valaki szebb nálad, ha valakinek több pénze van, ha valaki okosabb, mint te... Annyi minden okozhat fájdalmat, csak azt nem veszed észre, hogy valójában nem is ezek okozzák a fájdalmadat- nekem például ezek a dolgok nem fájnak-, te csakis az egód miatt érzel fájdalmat. Az ego egyfolytában retteg, mert pontosan tudja, hogy ő csak egy eszköz: az az eszköz, amit a társadalom azért hozott létre, hogy téged folyamatosan lázban tartson, hogy megállás nélkül kergesd a legkülönfélébb illúziókat. Az egónak ezt a játékát, amiben egyfolytában mind magasabbra és magasabbra kell törni, úgy hívják: politika.

Az ego és az ő kisded játékai... ilyen egojáték a házasság, a pénz, a hatalom is. Minden ilyesmi az ego játéka. A társadalom a mai napig sem csinál mást, mint játszik; szünet nélkül folyik az olimpia az egész világban. Mindenki egyre följebb és följebb próbál kapaszkodni, közben pedig azon ügyeskedik, hogy mindenki mást félre söpörjön, hiszen az Everest csúcsára nem fér oda mindenki. Az emberek egymás torkának esnek. Ez a versengés idővel olyan fontossá válik a számodra, ami benned a többiek ellen verseng megállás nélkül, tulajdonképpen a társadalom, a tanáraid ültették beléd. Nézd csak meg mit művelnek veled az óvodától az egyetemig! Kizárólag az egódat erősítik. Egyre magasabb iskolákat jársz ki, egyre magasabb fokozatokat érsz el, végül aztán egyre hatalmasabbnak is képzeled magad.

Az ego a létező legnagyobb hazugság a világon- te pedig a legelemibb igazságként fogod fel. A kormányoknak, az egyházaknak ez így persze nagyon megfelel, hiszen ha egyszer csak mindenki eldobná az agóját, ennek az egész globális olimpiának azon nyomban vége szakadna. Senki nem akarná többé megmászni az Everestet, mert mindenki boldog lenne ott, ahol van. Mindenkit átjárna a tiszta boldogság.

Az ego viszont váratja az embert: "Holnap, ha majd sikerül elérned ezt, vagy azt, akkor majd boldog leszel. Ma még bizony szenvedned kell, mert ha holnap sikeres akarsz lenni, akkor ma áldozatokat kell hoznod. Ki kell érdemelned a sikert, és ezért mindenféle dolgot el kell viselned. Csak légy türelmes egy kis ideig, utána meglátod, tiéd lesz a boldogság."

Csakhogy ez a holnap soha nem jön el. Senkinek nem jött még el soha. A holnap valójában pontosan azt jelenti, ami soha nem jön el. A holnap nem más, mint az élet elodázása. A legkifinomultabb stratégia arra, hogy állandó nyomorban tartson.

Az ego nem képes a boldogságra a jelenben. Nem is létezhet a jelenben: csak a jövőben és a múltban van helye- vagyis a nem létező tartományokban. A múlt már nincs, a jövő pedig még nincs. Voltaképp egyik sem létezik. Az ego tehát a kizárólag a nem létező tartományokban létezhet, hiszen ő maga is nem-létező.

Ha magadba pillantasz most, ebben a pillanatban, nem látsz egót- csakis a csendes boldogságot, a tiszta ürességet."

/OSHO: Az ego könyve- 18-20.o./

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 210
Tegnapi: 226
Heti: 1 034
Havi: 2 508
Össz.: 559 844

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Osho: Az ego könyve 2.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »