Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 25.

 

Tapolca- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Nekünk, embereknek is meggyűlik olykor a bajunk érzékszerveinkkel. Dr. Ásványi Tamás ezen a héten a száraz szem betegségről ad hasznos információkat Önöknek. Második olvasói kérdés a kóborló házi kedvencekről szólt, vajon miért hagynak faképnél bennünket négylábű családtagjaink?

- Sajnos, valóban létezik a száraz szem /CET- keratoconjuctivitis sicca/ nevű betegség, amely embernél és állatnál egyaránt kialakulhat. Az utóbbiaknál, köztük a kutyáknál is, jobbára már kicsi korban megjelenhet a kötő- és szaruhártya szárazsága. A harmadik szemhéjon található a Harder-mirigy, amelynek feladata, hogy biztosítsa a szem kenését folyadék, zsír, faggyú formájában.

as2.jpg

Mi- emberek- is azért pislogunk, hogy ily' módon vonjuk be a szaruhártyánk felületét. Gyulladás esetén az említett mirigy megduzzad, porcosodni kezd, ilyenkor ki kell venni. Amikor nincs kellő kenése a látószervünknek, kialakulhat a száraz szem betegség. Ezt- jószágunk esetében- napi szinten kell  kezelni állatgyógyászati kenőccsel vagy műkönnyel- életük végéig.

Amikor "csak" allergiás kötőhártya-gyulladás alakul ki, akkor is hasonló tünetekkel találkozhatunk. Odahaza nem állapítható meg, melyik elváltozással állunk szemben, ehhez speciális eszközök szükségesek. Indkátorcsíkot helyezünk a jószág szemhéja alá /Schirmer-teszt/, és figyelni kell, hogy adott időintervallum /3 perc/ alatt menyi könny termelődik, milyen hosszan helyezkedik el a mérőeszközön. Ebből deríthető ki, melyik betegség ütötte föl a fejét.

Kutyáknál- fajta adottságból kifolyólag gyakran előfordul, hogy kifelé forduló, lelógó szemhéjuk van /dog, spániel/, esetleg fordítva, éppen befelé fordulva irritálja a szemhéjat. Egyik sem jó, mert nincs normális összezárás pislogáskor, egy csík marad szabadon, amit nem tud megolajozni, könnyebben utat talál magának a por, szennyeződés. Másik esetben a már említett kellemetlen érzés lép föl.

Amikor házi kedvencünk gyakran dörzsöli a lábával a szemét, hunyorog, csipás a szeme, esetleg összeütközésbe kerül tárgyakkal- mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni. Idős ebeknél a szemlencse elszürkülése is gyakori, azonban ez természetes folyamatként fogadható el.

Glaukóma /zöldhályog/ esetében, nő a szem nyomása /mopsz, csivava, pekingi palotakutya/, a látóidegrostok lassan pusztulnak... ilyenkor, ha ránézel a felsorolt kutyafajtákra, olyan érzeted támad, mintha ki akarna esni a szemgolyójuk.

mojj.jpg

Summázva: amikor észreveszünk valamilyen szem rendellenességet négylábú családtagunknál, forduljunk szakemberhez- amíg nem késő.

- Másik Olvasónk a "meglógott" kutya esetével állt szemben. Miért szökik meg egy kutya és van-e megoldás?

- Többször említettem már a szocializációs tényezőket. Tartási és életkörülményeket, a körülötte elhelyezkedő egyéb más állatok jelenléte is meghatározó jelentőséggel bír. Fajtától mindez független, de a jószág vérmésrséklete befolyásoló tényező. Egy tacskó éppúgy köszönés nélkül meglóg, mint a golden retriever vagy a dog. Amíg kicsi a kutya, a kerítés gátat szab mozgásterének. Még egy 4-5 hónapos husky sem képes egy- másfél méteres kerítést átugrani.

as4.jpg

Másik fontos tényezőként említhetem az ivarérettséget. Hormonális okai vannak, hiszen ilyenkor a kan jószágok a tüzelő szukát már több száz méterről megérzik. Ilyenkor nincsenek korlátok, tűzön-vízen, adott esetben kerítésen át is elérik céljukat.

Más kérdés, hogy dolga végeztével, miért nem tér vissza gazdijához. Ennek különböző okai lehetnek. Sok kutyát nem sétáltat a tulajdonosa. El lehet képzelni, milyen negatív környezeti behatások érik, mikor rádudálnak az autók, ordítanak az emberek, vagy megugatják a kutyák. Logikus, hogy ebből a stresszhelyzetből menekülni szeretne. Az már nem biztos, hogy haza is fog találni. A rendszeresen "meglógó" jószágok este kiruccanak, de reggelre újra a helyükön találjuk őket. Számukra már ismerősek a külső zajok, a környezet. Ráadásul külön gond lehet a gazdik számára, hogy ezek a kóborló ebek nem egy esetben akár 10-20 km- t is képesek megtenni, így nem feltétlenül csak a település határain belül kell- keresés esetén- gondolkodni.

as3.jpg

Mi a megoldás? Vagy legyen még magasabb a kerítés, de hatásosabb, ha elkezdjük naponta, esetleg bizonyos időközönként- pórázon- sétáltatni. Idővel rögződnek bennük ezek a behatások és legközelebb már nem fordul elő hasonló eset.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 146
Tegnapi: 145
Heti: 291
Havi: 3 328
Össz.: 565 331

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 25.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »