Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- 2011. október 1.- Immár hagyomány, hogy városunk ad otthont a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség regionális atlétikai versenyének. Verőfényes napsütés fogadta a Városi Sporttelepen megjelent települések, intézmények sportolóit.

regi1.jpg

Bognár Ferenc, mint „házigazda” intézményvezető megnyitó szavai után- születésnapja alkalmából- köszöntötte Egyedné Kiss Katalint, az iskola egyik padagógusát. A kvalifikáció után került sor a döntőkre, majd az eredményhirdetésre. A versenyek a Speciálos Olimpia szabályai szerint kerültek lebonyolításra, a következő- hivatalos- versenyszámokban: 100m, 200m, 400m, 800m és 1500m síkfutás, 400m gyaloglás, távolugrás, súlylökés, rakéta- labda, valamint 4x100m váltó. A küzdelmek öt korcsoportben zajlottak.

A gyengeképességű sportolók 50 m síkfutásban, kislabdahajításban és helyből távolugrásban mérték össze képességeiket.

Gyengeképességű az a versenyző, akiknek eredményei nem jobbak az alább részletezett eredményeknél:


Versenyszám              Nők                                        Férfiak

50 m síkfutás              12,0  s                                     11,0 s

Kislabdahajítás           20 m                                        24 m

Helyből távolugrás      120 cm                                   140 cm.


Bognár Ferenc, a Szász Márton Általános Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője a részletekről  tájékoztatott.

regi2.jpg

- Minden évben városunkban kerül megrendezésre ez a regionális atlétikai verseny, hat megyéből érkeznek a fogyatékkal élő sportolók, hogy megmérettessék magukat. Idén a helyieken kívül Darvastóról, Zsiráról, Ajkáról, Veszprémből, Pápáról, Zircről és Tordasról is „harcba” szálltak a dobogós helyezésekért. Vannak olyan intézmények is, ahol a szűkös anyagi körülmények nem tették lehetővé az indulásukat. Ez komoly probléma, mert a sportra is áldozni kellene, a nevelő hatása mellett kitartásra, küzdeni tudásra ösztönöz, közösség-formáló erővel bír. A versenyeink a fair play szellemében folynak.

Jó volna a svédek példáját követni, rengeteget áldoznak a sportra, aminek a pozitív hatása már régóta érzékelhető.

Jók ezek a sportrendezvények, mert a résztvevők rengeteg élmény birtokába jutnak, pozitív irányba tudjuk „terelni” őket, akár helyi, akár megyei, regionális vagy éppen országos szinten.

- Sokat emlegetjük a fogyatékkal élő sportolók esetében Pierre de Coubertin báró gondolatát. Valóban a részvétel a fontos?

- Véleményem szerint: nem! Mivel egyéni sportágakról beszélünk, ezeknek a sportolóknak is fontos, motiváló tényező, hogy elsőként érjenek célba, vagy a dobogó valamelyik fokára felállhassanak. Vannak köztük országosan is elismert versenyzők, de indult olyan versenyző is, aki például életében először állt rajthoz.

Szent-Györgyi Albert például így fogalmazott: „A sport, az nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is a legerőteljesebb és legnemesebb nevelő eszköze. A sport fogalma azonban nem tévesztendő össze puszta testi ügyességgel, a rekordhajhászással, a nyereségvadászással és legutóbbiakkal együtt járó primadonnáskodásokkal. Az utóbbiaknak nemcsak, hogy a sporthoz semmi közük, de a sportnak egyenesen ellenségei. A sport elsősorban szellemi fogalom. Itt a játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira.”

regi3.jpg

- A visszajelzések alapján Tapolca mindig jó házigazdának bizonyul.

- Köszönjük, az elismerés mindig jól jön! Regionális és országos szinten is több versenyt rendeztünk már, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség illetékesei a programok szervezését, lebonyolítását illetően is elégedettségüknek adtak hangot- ezért is esik sok esetben a választásuk Tapolcára. Bizonyára sokan tudják, hogy nemzetközi labdarúgó torna rendezői is vagyunk, amennyiben a svédekkel közös pályázaton nyerünk, ez bővülni is fog.

- Érdemei elismeréseként egy új státuszban is köszönthetjük...

- Igen. A Veszprém Megyei Közgyűlés szavazta meg, hogy a Veszprém Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány kuratóriumának elnöke legyek. Feladatunk- többek közt-, hogy segítsük a rászorulókat. Emellett alapítványunkhoz tartozik- például- a csopaki ifjúsági tábor, lesz mit dolgozni rajta ahhoz, hogy kihasználttá tegyük a jövőben.

- Vannak-e új hírek az MSOSZ háza tájáról?

- A rendelkezésre álló idóben (2011.december 13.) elkezdődnek regionális szinten a beszámolók, majd 2012 januárjában a tisztújító közgyűlésünkön kerül sor a szövetség vezetésének és tisztségviselőinek személyi megújítására.

regi4.jpg
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 226
Heti: 870
Havi: 2 344
Össz.: 559 680

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Hírek- "A sport elsősorban szellemi fogalom"- MSOSZ Regionális Atlétikai Versenye Tapolcán
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »