Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- Idén is nagyon sokan várták a Tapolcai Nyár, valamint a Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét rendezvénysorozatokat. A szervezők /Tapolca Kft./ ezúttal is kitettek magukért, a programok látogatottsági indexe önmagáért beszél.

Azt, hogy Bognár Ferencnek /fotón/, a Tamási Áron Művelődési Központ igazgatójának mi a véleménye, hogyan értékelt, megtudhatják az alábbiakból.

 beef1.jpg

- A Tapolcai Nyár 2011 kronológiailag a korábbi rendezvény...

- Igen. Akik még emlékeznek rá, annak idején diákokból álló csoportokkal kezdtünk a Víziszínpadon. A későbbiekben már amatőr és hivatásos előadók is lehetőséget kaptak. Az- általában- június végétől augusztus közepéig tartó zenés fieszta vasárnap esténként került megrendezésre. Kollégáimmal igyekszünk széles spektrumú választékot kínálni, hogy lehetőleg minden korosztály találjon magának kedvencet a fellépők közül. Ebben oroszlánrészt vállal az intézmény rendezvényszervezője- Barczáné Tóth Boglárka.

Egy adott költségvetéshez kell igazítanunk a meghívandó előadókat is, hiszen változóak a fellépti díjak és igények is. Plusz forrást nem tudunk beiktatni, a polgárok számára teljesen ingyenes rendezvényekről van szó.

Mindenki igényét képtelenség kielégíteni, így nem véletlen, hogy mindig akad egy-egy elégedetlenkedő is. Nekik bátran ajánlom a környék kulturális programjait, bizonyára a bőséges választékból találnak számukra megfelelőt.

Az idei Tapolcai Nyár rendezvénysorozatot sikeresnek minősítem, a látogatottság is ezt támasztja alá. A neves előadók- az esetek többségében- nagyobb nézettségnek örvendtek, de a tapolcai hírességeink koncertjére is érkeztek szép számmal.

tapnyar.jpg

Amennyiben a jövőben is hasonló anyagi kondíciók állnak majd a rendelkezésünkre, szeretnénk ezt a színvonalat tartani úgy, hogy a dupla fellépők is maradnának.

Régebben még lehetett pályázni ezekre a programokra is, az elmúlt két esztendőben már nem került rá sor.

- Az olvasók szeretik a számokat, mert „kézzel foghatóak”. Mennyibe kerül egy-egy előadó?

- Sokan tudják, hogy nagyságrendjében az élő koncertek anyagi vonzata a „leghúzósabb”. Mintegy másfél millió forint a költsége. A másik halmaz az úgynevezett fél-playback, ilyenek voltak például régebben Szűcs Judit, Fenyő Miklós vagy idén- Komár László. Ők a fentiekben említett összeg kb. feléért léptek föl. Természetesen az előadók elismertségi, népszerűségi mutatója is sokat nyom a latba.

Másik példa. Az X-Faktor- os énekesek jelenlegi fellépti díja- 280 ezer forint+ ÁFA+ útiköltség+ÁFA. Említhetem a mi Tóth Veránkat, aki annak idején még százezres nagyságrendben vállalt fellépéseket, azóta az egyik legismertebb énekesnőként tartják számon, így a gázsija is ennek alapján emelkedett.

- Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét- minden évben tömegeket vonz. Nem pusztán tapolcaiak, környékbeliek, hanem külföldiek is érkeznek szép számmal.

- Jó az észrevétel, mi is így tapasztaltuk. Az előzőekben említett rendezvénnyel közös szál, hogy itt is több elismert énekes, zenekar lép föl évről-évre. Az anyagiak itt is behatárolnak bennünket. Emellett az éjszakába nyúló „utcán szórakoztató”  formációk, illetve az amatőr együttesek, akik ugyan ingyenesen vállalják, de nekik is is vannak gasztronómiai költségeik. Akkor még nem szóltam a hang- és fénytechnikáról, és az egyéb járulékos költségekről /villamos energia, vízfogyasztás, takarítás/, valamint a szerzői jogvédelemről /pirotechnika, tűzijáték/. Így aztán gyorsan összejön a 9-10 millió forintos költségvetés.

tunesbor1.jpg

Változatos programok közül válogathattak a résztvevők, kicsik és nagyok egyaránt. Jövőre szeretnénk még több élő koncerttel kedveskedni a polgároknak. Ezért- terveink szerint-  a „vidámpark” részt kicsit kitoljuk, hogy nagyobb hely maradjon a közönségnek. A látogatottság jó a városnak és a rendezvények vonzáskörzetében tevékenykedő vállalkozóknak is.

tunesbor2.jpg

Véleményem szerint a szórakozás mellett az augusztus 20- iki kenyérszentelés, állampolgári eskü, az Új Temetőben található kápolna avatása, az ünnepélyes képviselő-testületi ülés, végül az esti látványos és színvonalas ceremónia mind-mind emlékezetes esemény marad Tapolca polgárai számára.

- Szó esett a vállalkozókról is. A harmadik rendezvény /Péntek esti frász/ bizonyos mértékig róluk is szólt. Hogy értékelte az eddigi két megmozdulást?

- Az ő bevonásukra, aktivitásukra élő példa ez a két alkalommal is osztatlan sikert arató program. A Fő utcai boltok tulajdonosai is sok érdeklődőt tudtak csábítani, főleg az egyes termékekre meghirdetett kedvezményes akcióiknak köszönhetően. Nem véletlen, hogy a visszajelzéseik alapján ők is elégedettek voltak. Amúgy is az ő agyukból pattant ki a szikra, hogy jó lenne, ha szerveznénk egy olyan jellegű rendezvényt, aminek segítségével ők is bevonzhatnák az üzletekbe a járókelőket. Idén lesz még egy Péntek esti frász- szeptember 16- án a kerékpárra fókuszálva.

pentekestifrasz1.jpg

Egy fontos dolog. Ugyan az interjú velem készül, de meg kell említenem a kollégáimat, akik ezeken a rendezvényeken erőn felül teljesítettek úgy, hogy közben minden gördülékenyen zajlott. Köszönet érte!

pentekestifrasz2.jpg

- Evezzünk át az iskola, ismertebb nevén a „Szász” strukturális változásaira. Mi változott a nyáron?

- Iskolánk már évek hosszú sora óta széttagoltan működik. A város ugyan keresi a megoldást, hogy egy helyre összpontosítsa a három telephelyet, de egyelőre még várat magára.

Az intézmény két középsúlyos és egy autista csoportja új helyre költözött- a Köztársaság tér 6. számú- volt Vérellátó épületébe, amit iskolai célokra újítottunk föl. A Nagyköz utcából azért is kellett átköltözni, mert a Ringató Bölcsőde is megújul, bővül a befogadóképessége, ami egy sikeres pályázat nak köszönhető. Az Önkormányzat nem tett le az iskola központosításáról, viszont az is köztudott, hogy 2012. január 1- jétől az összes oktatási intézmény állami fenntartás alá fog kerülni. Ezeknek az önkormányzati tulajdonú épületeknek a karbantartása, felújítása, állag-megóvása kié lesz, jelenleg még nem tisztázott. A már említett telephely valóban jobb körülmények között folytathatja a munkáját. Általános iskolánk maradt az Iskola utcai épületben, a szakképzőseink pedig Diszel településrészen, ahol egyre több tanulóval büszkélkedhetünk.

szasz1.jpg

Intézményünk- az előző évek gyakorlatának megfelelően- folyamatosan pályázik. Ennek egyik eredményeként nyertük meg az úgynevezett COMENIUS pályázatot, amely „Egész életen át tartó tanulás” programként fut. Veszprém megyéből jó néhány óvoda, általános- és középiskola is pályázott. Egyedül a mi intézményünk nyert- összeg szerint 20 ezer €- t, ennek 80 %- a már utalásra került. Ausztriával, Németországgal, Luxemburggal, Törökországgal, Olaszországgal, Lengyelországgal pályáztunk, amelyből kettőt nem fogadott el a nemzetközi bíráló bizottság, ennek következtében öt országba fog majd eljutni a 8 pedagógusunk és 17 tanulónk. Mivel egyesített labdarúgásról beszélünk, a tizenegy játékosból hat fogyatékosnak és öt épnek kell pályára lépni.

Az említett projekt október 6-12- ike között Grazban kerül megrendezésre. 2013 májusában pedig éppen Tapolcán fejeződik majd be egy nemzetközi labdarúgó tornával. Az esemény nem pusztán a fociról fog szólni, hanem arról is, hogy a sport milyen módon segíti, segítheti a fogyatékos és épek táborát a tanulásban. A projekt konferenciáján tanulók is részt fognak venni.

Még egy pályázat van, ahol érdekeltek vagyunk, előkészítési fázisban van. Szeptember 15- ig kell majd benyújtanunk. A TÁMOP 3.1.6-11/2. számú, amelynek célja az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének támogatása érdekében, emellett biztosítja a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, a sikeres együttnevelés feltételeinek megteremtését, segíti a társadalmi integrációt.

beef2.jpg

A vissza nem térítendő, elnyerhető összeg: 40 millió forint. Lényege még, hogy ennek a 30 %- ból különböző fejlesztőeszközöket kell vennünk, amit a gyerekek az iskolai oktatás ideje alatt használni fognak. Emellett még olyan eszközállomány is lesz, amelyet a szülő ki tud majd kölcsönözni és odahaza a gyermekével szintén tud gyakorolni. Ez- természetesen- vonatkozik a kistérségben tanuló SNI- s /sajátos nevelési igényű/ gyermekekre és szüleikre is, hiszen együttműködési megállapodást kötöttünk.

Ugyan új helyre költözött az egyik egységünk, de a KIOP- pályázat /Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program/ keretében kapnak digitális táblát, számítógépeket+csatlakozó eszközöket. Ugyanezt kapja majd az általános iskolánk is. Mindezt az oktatás korszerűsítése érdekében, hiszen akár egy autista gyermek is fogékonyabb a vizuális tárgyak iránt.

- A kormányzó párt szigorú intézkedéseinek következménye, hogy megnő a kényszerű elbocsátások száma. Önöket mennyiben érinti.

- A korfa szerint csökken a gyermekek létszáma. 2011-ben 153 ezer tanuló végzett a középfokú oktatási intézményekben, a beiratkozók száma már jóval kevesebb volt /95 ezer diák/.

2_2011.04.06-21.04.23.jpg

Ennek hozadéka, hogy a tanulói létszám csökkenésével intézmény-összevonásokat hajtanak végre. Ehhez kapcsolódik, hogy az új Oktatási Törvény szerint egész napos iskolákat szorgalmaznak, ami azt jelentené, hogy egyik oldalról néhány kollégától meg kellene válnunk, de amennyiben nem csak délelőtt, hanem délután is lenne tanítás, több szakemberre lenne szükség. Így aztán- elméletileg- minden maradhatna a régiben.

Egyébként is szerencsés helyzetben vagyunk, mert önálló iskolaként működhetünk. Somogy, Baranya és Csongrád megyékben a hozzánk hasonló intézményeket megyei szinten vonták össze. Bízom benne, hogy hasonló kondíciók mellett a következő tanévben sem kell egyetlen dolgozónktól sem megválnunk.

-  „A tapolcai belváros értékmegőrző rehabilitációja” projektjével a város sikeresen pályázott a KDOP támogatására. A több mint egymilliárd forint összköltségű beruházásból megújul többek közt a „Tamási” is.

- Valóban megszépül a Tamási Áron Művelődési Központ is. Nyílászárók cseréje, külső homlokzat szigetelése, a nagyterem teljes belső felújítása is szerepel. A műszaki paraméterek összeálltak, a két munkafázist külön választottuk. A külső munkálatok közbeszerzése megindult, kb. szeptember végén kezdődhet a munka. 2012. január 10- én adjuk majd át a nagytermet islújításra. Május 31- én már egy konferenciát szeretnénk tartani abban a nagyteremben, amely a látványterv alapján európai színvonalat fog képviselni.

Amíg folynak a munkálatok, a kulturális programok a Városi Rendezvénycsarnokban vagy az iskolákban kerülnek megrendezésre.

10_2010.12.15-23.02.01.jpg

Végezetül egy jó hír: az ÉFOÉSZ és a Tapolcai Musical Színpad egy integrált társulatot szeretne életre kelteni, ahol betanult dalokat követően együtt lépnének föl különböző kulturális rendezvényeken. Úgy gondolom, az esélyegyenlőség jegyében egy nagyszerű és követendő kezdeményezés, amely új távlatokat nyithat ismét fogyatékos és ép emberek között.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 171
Tegnapi: 145
Heti: 316
Havi: 3 353
Össz.: 565 356

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- Sikeresek voltak a nyári rendezvények Tapolcán
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »