Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Hét Krajcár Estek az Európa Pontban

Küzdjünk együtt a szegénység és a kirekesztettség ellen

 

Mindannyian tartozunk valahova. Az Európai Unió minden eszközével küzd a diszkrimináció bármely formája ellen, azért, hogy senkit ne érhessen támadás vagy hátrányos megkülönböztetés például bőrszíne, vallási, nemi vagy éppen szexuális hovatartozása miatt. Mindannyian kerülhetünk nehéz anyagi körülmények közé. Az EU fontos célkitűzése az is, hogy tíz év múlva legalább 20 millióval csökkenjen a szegények, a társadalmi perifériára szorult európai állampolgárok száma. Az Európa Pont az egész októbert annak szenteli, hogy felhívja a figyelmet: összefogásra van szükség a mélyszegénységben és kirekesztettségben élők integrálására.

 juroppont.jpg

Móricz Zsigmond novellájából jól tudjuk, mit is jelent hét krajcár. Ám ha a szegénység és diszkrimináció kerül szóba, hajlamosak vagyunk szemlesütve elmenni a téma mellett. Az EU információs és kulturális központja októberben mindent megtesz azért, hogy ez ne így legyen. Színes és különleges hangulatú programjaival az Európa Pont arra bíztat minket: fogjunk össze a társadalmi kirekesztettség ellen.

A hónap elején, az októberi programok hangulatát megalapozó Hét Krajcár Esten a Snétberger Tehetségkutató Központ diákjai mutatják meg zenei virtuozitásukat, majd a Parno Graszt varázsol hamisítatlan roma dallamokat az éjszakába.

„Az emlékezés színes álmai” elnevezésű, kortárs roma festőnők kiállításával folytatódik az októberi programsorozat, majd pedig a HajléktaLand című színházi előadás kalauzol minket útikönyvként a hajléktalanok világában Scherer Márta rendezésében. . 

Október végén két nagyszerű alkotást vetítenek a Lumière filmklub-ban. Feo Aladag Az idegen című filmje, amelyet az európa pontos bemutató előtt eddig mindössze egyszer láthatott a magyar közönség, 2010-ben elnyerte az Európai Parlament Lux-díját. Most magyar felirattal, Till Attila társaságában és Filmszemle nyertes kísérőfilmjével, a Csicská-val együtt nézhetik és vitathatják meg az érdeklődők.

Aki októberben az Európa Pontban jár, ne felejtse el megtekerni a Guruló Emlékművet, mely közelmúltbeli roma gyilkosságsorozat áldozatainak állít emléket a békés együttélés jegyében.


Részletes októberi program


Október 3-31. Guruló Emlékmű

Mindannyian tartozunk valahová. Ha pusztán hovatartozása miatt bárkit érhet támadás, akkor valamely csoport ellen elkövetett atrocitás a te létbiztonságodat is fenyegeti! Mit tehetsz azért, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő? Emlékezz! Tekerd meg a Guruló emlékművet a Magyarországon 2008-2009 folyamán, roma származásuk miatt meggyilkolt honfitársaink emlékére, és a békés együttélés érdekében!


Október 7. 19:00 - Hét Krajcár Est

A Snétberger Tehetséggondozó Központ bemutatója, majd Parno Graszt koncert. A programok között a Szegénység Arcai filmfesztivál díjnyertes rövidfilmjeit vetítjük.


Október 12. 18:00 – „Az emlékezés színes álmai" - Kortárs roma festőnők kiállítása

A kiállítást megnyitja Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum munkatársa.

Vendégek: Fátyol Tivadar hegedűművész, Jónás Tamás kortárs költő, Kőszegi Edit filmrendező illetve Bada Márta és Bogdán János ’Amigó’művészek.

Vetítés Kőszegi Edit filmjeiből.


Október 14. 20:00 - Hajléktaland

A HajléktaLand című könyv és a hozzá kapcsolódó összművészeti előadás, illetve a róla szóló dokumentumfilm a mindannyiunkban ott rejlő jó szándékú kíváncsiságra épít.


Október 25. 19:00 - Lumière Filmklub 

Az idegen (Die Fremde, 2010, 119 perc) Rendező: Feo Aladag

Csicska (2011, 20 perc) Rendező: Till Attila

Vendég: Till Attila


Október 26. 10:00-16:00 - Workshop

A nemzetközi szakértői műhelyfoglalkozás célja a Közép-Európában létező szélsőjobboldali radikalizmus bemutatása, illetve megismertetni a rájuk adható válaszokat és jó gyakorlatokat. A program munkanyelve az angol, a részvétel regisztrációhoz kötött.

További információ, regisztráció: www.szubjektiv.org


Október 27. 18:00 - Európa Jövője: Hogyan jönnek létre az új munkahelyek?

Milyen munkahely-teremtési stratégiák lehetnek eredményesek ebben az évtizedben az Európai Unió tagállamaiban? Andor László, közgazdász, az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Szociális Ügyekért és Társadalmi Befogadásért felelős biztosa beszélget a témáról ismert gazdasági szakemberekkel. Moderátor: Martin József Péter, gazdasági újságíró.

Forrás: Szakály Szilvia- www.redlemon.hu


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 257
Tegnapi: 226
Heti: 1 081
Havi: 2 555
Össz.: 559 891

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Hírek- Hét Krajcár Estek az Európa Pontban
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »