Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

"Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az ego nem te vagy. Az egot a társadalom találta ki; ezzel csapnak be, hogy nyugodtan játszadozhass tovább vele, mint valami játékszerrel, és soha ne gondolkozz el azon, hogy mi is a valóság. Ezért mondom folyton, hogy amíg nem szabadulsz meg az egódtól, addig képtelen leszel megismerni önmagadat"- olvasható a nagy indiai misztikus- Osho egyik könyvében, melynek címe: Az ego könyve. Ebből a művéből fogunk kiemelt részleteket közölni Önöknek az elkövetkezendő hetekben.

ego.jpg


"Minden neurózis oka a folytonos tökéletességre törekvésben rejlik. Amíg az emberiség nem szabadul meg a tökéletesség ideájától, soha nem lesz normális. A tökéletesség eszméje kergette őrületbe az emberiséget. Ha egyfolytában a tökéletesség eszméje lebeg a szemed előtt, az azt jelenti, hogy ideológiák, célok és értékítéletek határozzák meg az életedet. Állandóan azon gondolkodsz, hogy mit szabad, és mit nem szabad.

Van egy bizonyos célod, amit el akarsz érni, egy bizonyos eszménykép, ami szerint élni akarsz, és ha ez nem sikerül, mérhetetlen bűntudatot érzel. A cél pedig természetesen eleve olyan, amit soha nem érhetsz el, hiszen ha elérheted, akkor az egód számára rögtön nem is olyan értékes már.

Tehát a tökéletesség eszméjének legalapvetőbb tulajdonsága, hogy elérhetetlen célokat tűz ki eléd, hiszen csak ezekért érdemes küzdeni. Látod az ellentmondást? Ez az ellentmondás pedig skizofréniát szül: a lehetetlennel próbálkozol, amiről ráadásul nagyon is jól tudod, hogy nem fog bekövetkezni- egyszerűen a dolgok természetéből fakadóan nem következhet be. Ha megtörténne, akkor annak már nem sok köze volna a tökéletességhez, akkor azt már bárki más is elérheti, így aztán nem jelenthet túl sok táplálékot az egód számára, nincs min csámcsognia, nem tud hízni tőle. Az egónak a lehetetlenre van szüksége- a lehetetlen pedig természeténél fogva nem tud megvalósulni.

Marad hát két lehetőséged: az egyik, hogy bűnösnek érzed magad. Ha ártatlan, egyszerű és intelligens ember vagy, akkor bűnösnek fogod érezni magad- a bűntudat pedig betegség. Én nem azért vagyok itt, hogy bűntudatot keltsek benned. Ellenkezőleg, minden erőmmel azon vagyok, hogy megszabadítsalak a bűntudattól. Abban a pillanatban, hogy ez sikerül, óriási boldogság árad szét benned.

A másik lehetőség az, hogy ha elég ravasz vagy, akkor képmutatóvá válsz: úgy csinálsz, mintha tényleg elérted volna a tökéletességet. Ezzel becsapsz másokat, és ami még veszélyesebb, magadat is becsaphatod. Elkezdesz az illúziók, a képzelet világában élni, aminek semmi köze istenhez, semmi köze a vallásossághoz és a szentséghez.

Folyamatosan színlelve élni sokkal rosszabb, mint a bűnös ember életét élni. A bűnös legalább egyszerű és őszinte, de a képmutató, az úgynevezett "bölcs", a "szent", a "mahátma" mindennél rosszabb. Ő alapvetően embertelen- embertelen magával szemben is, hiszen mindent elfojt, mert színlelni másképp nem is lehet. Bármit is talál magában, ami a tökéletesség eszményének ellent mond, azt azonnal el kell fojtania. Legbelül közben meg forrong, tele lesz haraggal és dühvel. Ez a harag és düh aztán ezernyi módon talál utat magának, a legszövevényesebb, a legrejtettebb ösvényeken tör majd a felszínre." /Osho: Az ego könyve- 67-69.o./


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 149
Tegnapi: 145
Heti: 294
Havi: 3 331
Össz.: 565 334

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Osho: Az ego könyve 4.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »