Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 27.

Tapolca- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Túl a negyvenen már nekem is több az ősz hajszálam, mint a fekete. Egy Kedves Olvasónk kérdése: a kutyája is meg fog őszülni? Szerintem velem együtt, Önök is kíváncsiak már dr. Ásványi Tamás kimerítő válaszára. Másik kérdezőnk az iránt érdeklődik, hogy árt vagy használ, ha négylábú kedvencével komolyzenét hallgat, ugyanis arra utaló hozzászólást olvasott a neten, hogy pozitívan hat kedvenceinkre. Válasz az alábbiakban.

 as5.jpg

- Az ember vagy egyéb más élőlényhez hasonlóan- természetesen- a kutyák is megőszülnek. Mindez a tápanyag, illetve a pigmenthiányok elhasználódásának következménye a jószág szervezetében. Ahogy öregszenek a szőrtüszők, kevesebb tápanyagot és pigmentet termelnek. Nem testszerte és általános az őszülés, hanem bizonyos helyeken jelennek meg /szem, orr, pofa és lábvégek környéke/. Ez egy természetes és normális folyamat következménye.

Úgy soha nem fog megőszülni egyetlen kutya sem, hogy feketéből szürkés-fehérré változik. Náluk csak testtájankénti foltokban történő őszülési folyamat játszódik le diffúzan /szétszórtan/. A világos szőrzetű eb is őszül, csak rajtuk nem vesszük észre, hiszen alapból pigmenthiányos a szőrzete.

Viccesen úgy is fogalmazhatok, hogy sötét szőrű kutyusok esetében jobban meglátszik az ősz szál, viszont a bolha láthatatlanná válik... világos szőr esetében pedig, éppen fordított a helyzet /mosolyog/.

- Következő kérdésünk- a dallamos zene hogy hat a kutyára? 

as3.jpg

- Nyugtatólag hat, ez maximálisan igaz. Nem mindegy, hogy milyen zenét hallgat a jószág. A manapság divatos techno vagy a nagyon kemény, zúzós fémzene már a két negatív véglet számukra is.

Az embernek is van egy bizonyos rezgésszáma, eszerint hallja például a zenét is, azonban a mi hallási tartományunkon kívül eső rezgési szint hangjait nem halljuk, ellentétben a kutyákkal.

A kellemes, lágy, andalító, az ember számára sem irritáló zene hallgatása az állatokra is hasonlóan hat. A hangulatot felfokozó, pörgős dallamok a jószágra is "izgató" hatást gyakorolnak. Amennyiben minden nap ilyet hall, egy idő után nervózussá válhat.

Sok tudományos vizsgálat és eredmény is született ezen a téren. Például Mozart és Haydn zenéjére hogyan reagálnak az állatok. Ezután a Beatles dal következett- a reakciók mindkét esetben pozitívak voltak. Ugyanakkor komolyzene hallgatása közben még jobb reakciókat tapasztaltak. Technozene esetében az agyi hullámok már az egekbe szöktek, abszolút negatívan reagáltak rá a jószágok.

Teheneknél a "fogyasztható" zene hallgatása közben nagyobb volt a bevitt takarmány mennyiségének hasznosítása- érthetőbben: x kg kaja elfogyasztása után x dl tejjel többet produkált a jószág. A zene megnyugtatta a belső szerveiket, ami ráhatással volt a "teljesítményükre".

as4.jpg

Egy japán professzor pedig, külső ingerek hatására vizsgálta a víz kristályszerkezetét. Kitett egy pohár vizet, majd különböző zenei stílusokat produkált, ezt követően lefagyasztotta a folyadékot, kielemezte a végeredményt. Ez alapján például a komolyzene és a gyermekeknek szóló film lejátszása után gyönyörű kristályos formában fagyott le, technozene és háborús film után semmilyen kristályos szerkezetet nem mutatott ki, amorf alakúra esett szét.

Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az emberi test 80 %- a szintén víz, akor rájövünk, hogy hasonlóak a reakcióink az imént említett pohár folyadékhoz. Külső kellemetlen inger esetén idegesebbé, szétesőbbé válunk, amikor fordított a helyzet, mi is pozitívabbak leszünk. A belső szerveinkben- akár az agyvízben, gerincvelő-folyadékban, sejtekben- a folyamat ugyanígy működik. A víz halmazállapota nem domináns, a szerkezete nem változik, csak a tudomány mai állása szerint mindezt még nem látjuk. A rezgést kibocsátó dolgok a folyadékra komoly hatással vannak, hogy ezt zenének vagy elektromágneses erőtérnek hívjuk, szinte teljesen mindegy.

Egy zűrös családban nevelkedett kutyuson is láthatóak lesznek a velejáró jelek, a jószág is feszültté, félénkké, depresszióssá válik. Többek közt ennek orvoslására is jó a zene. Egy próbát feltétlenül megér, csak figyelnünk kell, milyen hatást érünk el vele, hiszen ettől függetlenül a fajtajelleg benne foglaltatik a jószágban.

Amikor a gazdi már képtelen megküzdeni az adott problémával, a szakemberen kívül, segítségére lehetnek a külső "mankók": egy kellemes szín, fények, séta, vagy az említett nyugtató, andalító és "emészthető" zene. 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 63
Tegnapi: 226
Heti: 887
Havi: 2 361
Össz.: 559 697

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 27.
Lap-FölDI- Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldi.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: szado mazo képe - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »